GroenLinks Utrecht




31 mei 2010

Positief geluid in financiële moeilijke tijd

UTRECHT KIEST VOOR GROEN, DUURZAAM EN SOCIAAL

Zorgvuldig en solide, met de principiële keuze voor noodzakelijke inhoudelijke bijstellingen op het gebied van groen, duurzaamheid en sociaal. Dat is de eerste reactie van GroenLinks Utrecht op de vandaag gepresenteerde voorjaarsnota 2010. In een tijd waarin financieel moeilijke keuzes gemaakt moeten worden, blijven sociale voorzieningen gewaarborgd voor degene die het nodig hebben en maakt het college echt werk van het verduurzamen van mobiliteit, de economie en de woningvoorraad.

College neemt zijn verantwoordelijkheid

Fractievoorzitter Marry Mos:"De voorjaarsnota is een goede vertaling van het onlangs gepresenteerde collegeprogramma. Er wordt in deze tijd terecht gekozen voor een beleid waar de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. De benodigde bezuinigingen worden slim gekoppeld aan de noodzakelijke veranderingen in de gemeentelijke organisatie en de grondexploitaties. Hierdoor gaan de bezuinigingen niet ten koste van de belangrijkste maatschappelijke vraagstukken (schone lucht, duurzame stad en sociaal beleid). Maar worden de bezuinigingen gebruikt om de gemeentelijke organisatie de noodzakelijke omslag te laten maken naar een wijkgerichte, vraaggestuurde, ranke en slanke organisatie. En te zorgen dat de gemeente grip krijgt op de grondexploitaties en juist op A-locaties niet in grote tekorten vervalt. Dit is een buitengewoon lastige en uitdagende opgave. GroenLinks is er trots op dat dit college deze uitdaging aangaat. Wij zullen daar scherp op blijven sturen. De voorjaarsnota is de eerste opmaat en ziet er goed uit, de nadere uitwerking krijgen we bij de begroting."

Zorgvuldige keuzes

GroenLinks is verrast door het negatieve tekort van 51 miljoen over 2009. Dit college speelt het klaar om het enorme negatieve tekort op te lossen en een positieve wending te geven. Het college kiest ervoor om het voordeel op bijvoorbeeld de afvalstofverwerking niet te besteden aan nieuwe plannen, maar in een financiële buffer te stoppen om toekomstige tegenvallers en hogere Rijksbezuinigingen het hoofd te kunnen bieden. Marry Mos: "Ik vind dit heel zorgvuldig en sociaal verantwoord. Juist in deze financieel en politiek onzekere tijden is het enorm belangrijk om de rekening niet te leggen bij de mensen die het meest kwetsbaar zijn, maar te zoeken naar slimme mogelijkheden om de financiële opgaven en risico's het hoofd te bieden."

Groen, duurzaam en sociaal

Er is veel van het verkiezingsprogramma van GroenLinks terug te vinden in de Voorjaarsnota. Zo worden de bezuinigingen op welzijn voor een groot gedeelte teruggedraaid. Er wordt de komende vier jaar extra geïnvesteerd in duurzaamheid en groen, in bewonersparticipatie en in banen voor laaggeschoolden. Ook de noodopvang voor asielzoekers en vluchtelingen blijft bestaan, evenals de eerder wegbezuinigde Vogelopvang en er is extra geld voor cultuur. Op verkeersgebied ligt een belangrijke uitdaging om te zorgen dat Utrecht een flinke sprong vooruit maakt op gebied van fiets en openbaar vervoer en erin slaagt om de groei van het autoverkeer fors terug te dringen. "We zijn blij om weer zichtbaar ander beleid te kunnen voeren. Groen, duurzaam en sociaal op een financieel solide wijze. Het college staat voor moeilijke opgaven. Wij zullen er alles aan doen om te zorgen dat dit voor elkaar komt."