Socialistische Partij

Wat hebben gedeputeerde staten te verbergen?

29-04-2010 * De SP vindt het ongewenst dat gedeputeerde staten weigeren aan te geven op welke manier 209.000 euro belastinggeld uitgegeven wordt. Het college besteedt in de jaren 2009 en 2010 een fors bedrag aan het plaatsen van fietsboxen en fietskluizen op een aantal stations.

Op zich is het een goede zaak dat de stallingsmogelijkheden voor fietsers bij stations verbeterd worden, maar maar dan moet het college wel bereid zijn om vragen over planning en voortgang te beantwoorden. Gedeputeerde Elisabeth Post (VVD) weigerde in de commissievergadering van 19 april antwoord te geven op deze vraag "omdat andere partijen de vraag van de SP niet belangrijk vonden".

Het valt de SP vaker op dat gedeputeerde staten niet erg enthousiast lijken te zijn om vragen van oppositiepartijen te beantwoorden. Wij noemen hierbij o.a. vragen van de Partij voor de Dieren en vragen van de Ouderenpartij Noord-Holland/VSP.

De SP vindt dit een merkwaardige houding van het college van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks. Bovendien is deze houding van gedeputeerde staten in strijd met de wet. Artikel 167 van de Provinciewet regelt het recht op informatie van provinciale staten en de plicht van gedeputeerde staten hieraan medewerking te verlenen.

Statenlid Harald Bos: "Wij hebben nu schriftelijke vragen gesteld om opheldering te krijgen. Als je als provinciebestuur belastinggeld uitgeeft, hebben de inwoners van Noord-Holland en de statenleden er recht op te weten hoe het met het uitgeven van dat geld zit".