Gemeente Utrecht

Utrecht spoort 2,8 miljoen euro bijstandsfraude op

De gemeente Utrecht heeft in 2009 meer dan 2,8 miljoen euro aan bijstandsfraude opgespoord. De gemeente vordert de ten onrechte betaalde bijstand terug. Hiernaast zijn 234 uitkeringen afgewezen of beëindigd. Daarmee werd nog eens ruim 2,9 miljoen euro bespaard.

Verschillende soorten fraude onder bijstandsgerechtigden zijn onderzocht: woon- en leefvormfraude, identiteitsfraude, vermogensfraude en fraude met inkomsten uit zwart werk. In 2009 zijn 746 onderzoeken verricht, nadat meldingen waren binnengekomen. In bijna de helft van de gevallen bleek het om fraude te gaan. Bij bewezen fraude wordt de uitkering gekort of beëindigd en de ten onrechte verstrekte gelden teruggevorderd. Als het om samenlevingsfraude gaat, moet óók de meeprofiterende partner mee helpen terugbetalen. Eenendertig klanten van Sociale Zaken & Werkgelegenheid hebben voor meer dan 10.000 euro gefraudeerd; zij kregen een procesverbaal en werden strafrechtelijk vervolgd.

Meldingen
De controle van gegevens binnen de gemeente (onder meer door de koppeling van bestanden) vormt de aanleiding voor de meeste onderzoeken. Daarnaast heeft de gemeente in 2009 109 meldingen van burgers ontvangen. Het merendeel van deze meldingen zijn telefonisch en anoniem binnengekomen. Om de melding voor de burger makkelijker en zorgvuldig te maken heeft de gemeente een digitaal meldformulier ontwikkeld, te vinden op www.utrecht.nl/fraudemelden

Project Zwart werk witten
In het Jaarverslag van Team Handhaving (Dienst Sociale Zaken) staat verder dat het project' Zwart werk witten' eind 2009 is afgerond. Het doel van dit project was het opsporen en bestrijden van zwart werk en bijstandsfraude. Voor dit project zijn 494 controleonderzoeken uitgevoerd. De resultaten zijn dat 118 uitkeringen zijn beëindigd en dat in totaal een bedrag van bijna 800.000 euro is teruggevorderd. Dit is onderdeel van de opgespoorde 2,8 miljoen euro.