Bussemaker verricht opening Nederlands Instituut Sinti en Roma


'S-HERTOGENOSCH, 20100527 -- Op maandag 31 mei viert het Nederlands Instituut Sinti en Roma (NISR) zijn officiële start door de opening van het kantoorpand aan de Schilderstraat 17 in 's-Hertogenbosch. Voormalig staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw Jet Bussemaker, verricht de officiële opening.

NISR
Het (NISR) is een onafhankelijke organisatie, die zich richt op de duurzame verbetering van de positie van de Sinti en Roma gemeenschap binnen de Nederlandse samenleving, met aandacht en respect voor de eigen identiteit van de gemeenschap.

Het NISR bouwt voort op activiteiten van de Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma (SRSR) op het gebied van versterking van de maatschappelijke positie van de Sinti en Roma. De SRSR was tot december 2009 belast met het rechtmatig verdelen van overheidsgelden voor het rechtsherstel van de door de tweede wereldoorlog getroffen Sinti- en Romagemeenshap in Nederland.
In tegenstelling tot de SRSR richt het NISR zich op alle Sinti en Roma in Nederland: de gemeenschap die tijdens WO II in Nederland woonde en Sinti en Roma die zich daarna in Nederland gevestigd hebben.

Het NISR richt zich voornamelijk op multidisciplinaire en integrale programma's, die op gemeentelijk niveau ontwikkeld en uitgevoerd worden. Door projecten uit te voeren in samenwerking met gemeenten en maatschappelijke organisaties kunnen duurzame resultaten geboekt worden op het gebied van o.a. onderwijs, werkgelegenheid, huisvesting en cultuur. Daarbij geldt als uitgangspunt het nemen van de eigen verantwoordelijkheid door Sinti en Roma. Het NISR zal daarom actief de maatschappelijke participatie van de Sinti en Roma gemeenschap ondersteunen.

Opening
De officiële opening vindt plaats op maandag 31 mei van 13.00 uur tot 15.30 uur op twee locaties in de Schilderstraat in 's-Hertogenbosch. Voorzitter van de Raad van Toezicht, Joop Worrell houdt een welkomstwoord voorafgaand aan de inleidende speech van directeur Lex Merlijn. Beiden zullen spreken in de ontvangstruimte van de Muzerije aan de Schilderstraat 33. Het nabij gelegen kantoorpand van het NISR aan de Schilderstraat 17 wordt omstreeks 13.45 uur op feestelijke wijze geopend door voormalig staatssecretaris van VWS, Jet Bussemaker. De vier jonge talenten van The Basily Boys luisteren de opening muzikaal op met hun gipsy jazz muziek.

NISR





Ingezonden persbericht