Evangelische Omroep

Nr.110
Hilversum, dinsdag 25 mei 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 22

Ingang Oost, maandag 31 mei, 19.25 uur, Nederland 1 De 3-jarige Lana de Ruiter is van de trap gevallen en op haar pols terechtgekomen. De Ambulancedienst brengt mevrouw De Vries naar de Spoedeisende Hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen; zij heeft mogelijk een herseninfarct en kan momenteel niet praten. Roelof Philips heeft een bedrijfsongeval gehad met een beitel. Dick Geerts heeft last van een onregelmatige, veel te hoge hartfrequentie; hij heeft een hartslag van 120 slagen per minuut of hoger.

Rail Away, dinsdag 1 juni, 19.55 uur, Nederland 2
Frankrijk Toulouse/La Tourdecarol
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. We reizen vanaf Toulouse in het dal van de Garonne naar Latour-de-Carol tussen de toppen van de Pyreneeën. We passeren daarbij een grote industrie-stad, komen langs badplaatsen en via onbewoonde hellingen komen we uit bij de Spaanse grens.

40 Dagen Zonder Jou, dinsdag 1 juni, 21.10 uur, Nederland 3 Anna riep dat haar man geen inhoud had, Lisettes liefde was volkomen verdwenen door Sandy's vele woedeuitbarstingen en Christel vond haar Roger maar een materialistische rationalist. Allemaal besloten ze hun relatie nog een allerlaatste kans te geven door 40 dagen uit elkaar te gaan. De meeste stellen leefden behoorlijk op van deze tijdelijke scheiding, maar wat is er maanden na de hereniging nog over van alle goede voornemens? In de laatste aflevering maken onze stellen de balans op. Schelden zij elkaar inmiddels weer 'gewoon' de huid vol? Zijn ze weken na de uitzending alsnog gescheiden? Of is de liefde werkelijk teruggevonden?

Checkpoint, woensdag 2 juni, 15.20 uur, Nederland 3 Hoe kun je eten bereiden zonder gebruik te maken van het gasstel, magnetron of je oven. Zou een strijkijzer en een koffiezetapparaat misschien werken? We gaan koken à la Checkpoint!

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Checkpoint, woensdag 2 juni, 15.25 uur, Nederland 3 Je jas.. die beschermt je tegen ongelukken en als het goed is gaat hij een tijdje mee. Zo'n jas moet eigenlijk een hoop aankunnen. Maar wat voor jas kan nou het meeste aan? En welke jas kan het beste tegen een stootje? We braden 'm aan het spit en halen hem door de vuilniswagen.

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Vreemde Tralies, woensdag 2 juni, 19.00 uur, Nederland 2 Voor deze aflevering ging Herman Wegter naar Lima in Peru om een bezoek te brengen aan Wendy van Lien uit Rotterdam. Wendy werd veroordeeld tot 14 jaar vanwege het smokkelen van 16 kilo cocaïne. Ze was zwanger toen ze werd veroordeeld en is inmiddels in de gevangenis bevallen van een dochter die door Wendy¿s moeder wordt opgevoed. We reizen naar Peru en bezoeken Wendy opnieuw.

Nederland Helpt, donderdag 3 en 10 juni, 17.05 uur, Nederland 1 We nemen u mee naar Kenia. Op 2 dagen reizen van de hoofdstad Nairobi ontmoet ik de Samburu, een Masai stam midden in het oerwoud. Het leven is nog zeer traditioneel. Zodra ze kunnen lopen helpen de kinderen mee in huis, met water halen en de geiten hoeden. Naar school gaan zit er voor de meesten niet in. Vandaag staat Nacha centraal een meisje van bijna 10 jaar oud. Ze staat elke ochtend als eerste op, ze haalt het water en maakt vuur voor de thee met melk, haar ontbijt. Als ze in de vroege ochtendzon met de geiten de berg op klimt ziet ze in de verte de kinderen die wel naar school mogen langskomen. Ze wil niet op haar 14e trouwen en 10 kinderen krijgen, maar voor een andere toekomst moet ze wel leren. Na een dag hard werken, gaat ze in het donker naar de herdersschool.

Edukans steunt een project van Marjam Winkel, zij zet zich in voor basisonderwijs voor de kinderen van deze afgelegen Samburustam.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 4 juni, 15.00 uur, Z@pp Tingeling
'Tingeling', klinkt de bel op het schoolplein. 'Kinderen, opschieten! Hup naar binnen! Jullie moeten werken!!', roept de juf streng. Dop en Kurk snappen er niks van. Moeten kleine kinderen werken? Als Elly een verhaal vertelt over slaven die hard moeten werken en nooit vrij mogen, weten Dop en Kurk het: ze gaan de kinderen bevrijden!

De Dokters van het VUMC, vrijdag 4 juni, 19.25 uur, Nederland 1 Een vierluik over leven en dood
Het VU Medisch Centrum is een groot, academisch ziekenhuis. Hier komen veel patiënten voor een laatste behandelmogelijkheid als het gaat om kanker of een andere levensbedreigende aandoening. Artsen en patiënten komen dan vaak voor moeilijke dilemma's te staan. Welke behandeling is de beste? Hoe lang kun je doorgaan met een behandeling? Wie beslist er eigenlijk? En wat als je zelf niet meer kunt beslissen, omdat je te jong bent, of niet meer bij bewustzijn bent?

Rob heeft al sinds zijn jeugd een ernstige nieraandoening. Drie keer per week komt hij voor dialyse naar het VUmc. Twee eerdere niertransplantaties mochten niet baten. Opnieuw is een nier nodig om voor hem het leven draaglijk te maken. Redding komt van zijn goede vriend René die donor wil zijn. Ook mevrouw Parshadi moet gedialyseerd worden, maar dat gaat steeds moeilijker. Haar dochter stelt een nier beschikbaar.

Checkpoint, zaterdag 5 juni, 10.48 uur, Nederland 3 Ze zeggen dat meisjes veel meer kletsen dan jongens en dat meisjes ook veel meer woorden gebruiken om iets te vertellen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Voor iedereen die wel eens huisarrest heeft zie je vandaag de ultieme ontsnappingstest uit het raam. Ook de oven zetten we vandaag weer lekker hoog aan. En wie zijn er eigenlijk handiger? De jongens of de meiden?

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

EO-Jongerendag, zaterdag 5 juni, 12.00-17.00, Nederland 2 Op zaterdagmiddag 5 juni is het weer zover, het grootste christelijke feestje van Nederland: de EO-Jongerendag. EO-presentatoren Manuel Venderbos en Klaas van Kruistum presenteren deze dag waar ruim 30.000 jongeren bijeen komen in GelreDome, Arnhem. Van 12.00 tot 17.00 doet Nederland 2 hier LIVE verslag van. 'Freedom is here' is het thema van dit jaar, Tiemen Westerduin zal hierover spreken.

Speciaal op deze 36e EO-Jongerendag maakt de Australische worshipsensatie, Hillsong Untited, zijn opwachting. Drie Jaar geleden gaven ze nog een concert in een uitverkocht Olympisch stadion in Amsterdam. Andere internationale bands die optreden zijn Leeland, Hawk Nelson en Newworldson. Van eigen bodem komt gospelartiest Kees Kraayenoord. Hij leidt de samenzang. Wil je meer weten check: eojongerendag.nl

Nederland Zingt, zaterdag 5 juni, 18.30 uur, Nederland 2 Vanuit de St. Catharinakerk te Eindhoven. Chr. Mannenkoor Altena en Jongerenkoor Connection zullen samen met het Holland-Koor een aantal liederen uitvoeren. Het jongerenkoor Connection is bekend geworden door hun medewerking aan het programma Korenslag. Door hun mooie natuurlijke klank kwamen zij door de voorrondes. De samenzang staat onder leiding van Jan Quintus Zwart. Hij viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum als dirigent en is onlangs koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Wildlife Africa, zondag 6 juni, 19.10 uur, Nederland 2 Antilopen rennen voor het leven
Op de uitgestrekte vlakten in Afrika zijn cheetahs en antilopen natuurlijke tegenstanders van elkaar, uitgerust met het instinct om te jagen en de ander - om te vluchten. Dit verhaal gaat over twee jongen - een impala en een thomsongazelle - die opgroeien met alle gevaren die het leven op de Afrikaanse savanne met zich meebrengt en hun moeders die zelfs de dood riskeren om hun kroost te beschermen. Niet alleen hongerige prooidieren zijn hun tegenstanders, maar ook de droogte, levensgevaarlijke rivieren en de brandende hitte van de zon.

Jong, zondag 6 juni, 21.20 uur, Nederland 3
Ik ben christen en homo
Sjoerd (28) en Laurens (25) zijn beiden homo en christen, maar gaan hier heel verschillend mee om. Sjoerd probeert door het leven te gaan als hetero, nadat hij tien jaar lang intensief in de gay-scene leefde. Hij kwam er langzamerhand achter dat dit niet was wat hij wilde. Hij gelooft namelijk dat hij niet geboren is als homo. Zijn homoseksuele gevoelens vindt hij niet bij zichzelf passen. Hij wil liever met een vrouw door het leven gaan en daarom gooide hij een jaar geleden het roer radicaal om. Naar eigen zeggen voor zichzelf én voor God.

Naast Sjoerd gaat Manuel met Laurens op stap. Laurens heeft geen moeite met zijn geaardheid. Het hoort bij hem, en volgens Laurens vindt God het prima wanneer twee mannen een relatie met elkaar hebben. Die boodschap wil hij graag overbrengen. Daarom voer hij vorig jaar mee met het 'heilig bootje' tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Zijn gelovige broers accepteren Laurens' keuze, maar vinden het op sommige punten wel lastig, blijkt als ze met elkaar in gesprek gaan. Zo wil Laurens later graag met zijn partner trouwen in de kerk. Dit levert flink wat discussies op.


---
Noot voor redactie,