Ingezonden persbericht


PERSBERICHT voor de vakpers (Embargo tot 31 mei 2010, 12.00 uur)
---

De Vastgoedrapportage 2010: cijfers, beschouwingen én interviews met vastgoedexperts

Daling transacties in alle vastgoedmarkten

Op maandag 31 mei is er in WTC Arnhem een expertdiscussie onder leiding van Bob Roelofs over het huidige vastgoed en het vastgoed in 2040 in de Stadsregio Arnhem Nijmegen. De discussie is onderdeel van een lunchbijeenkomst rond de verschijning van de veertiende editie van De Vastgoedrapportage Stadsregio Arnhem Nijmegen. De eerste exemplaren worden aangeboden aan de nieuwe wethouders Economie van Arnhem, Michiel van Wessem, en Nijmegen, Bert Jeene.

De Vastgoedrapportage 2010 beschrijft de stand van het stadsregionale vastgoed in 2009. Het blijkt dat die stand van zaken de komende jaren de grootste zorg en inventiviteit vraagt. Net als in 2008 liep het aantal transacties in alle marktsegmenten terug: woningmarkt, winkelmarkt, kantorenmarkt en bedrijfsruimtemarkt. Objecten staan lang te koop of te huur, eigenaren hebben te kampen met leegstand en investeerders houden ontwikkelplannen nog even in de la. Maar er zijn plannen en visies genoeg om de sector gaande te houden.

Bijvoorbeeld in de woningmarkt. Om hier de nieuwbouwproductie niet verder te laten terugvallen, komt er een opvolger van het succesvolle project Tempo KAN! voor de bouw van 24.591 nieuwbouwwoningen (deze doelstelling wordt dit jaar nog gehaald). Volgens Popke Popkema, senior beleidsadviseur gemeente Arnhem, moet bij stedelijke vernieuwing - waar woningbouw deel van uitmaakt - het accent liggen op kwaliteit en op luisteren naar de toekomstige bewoner.

Wat betreft de winkelmarkt zoomt De Vastgoedrapportage dit keer in op de bewegingen in de binnensteden van Arnhem en Nijmegen. Het blijkt dat vooral de speciaalzaken en eenmanszaken op B- en C-locaties in de aanloop- en ringstraten rond de binnensteden het moeilijk hebben. Sluiting van deze zaken kan een van de oorzaken zijn voor de stijging van de filialiseringsgraad (in hoeverre winkels onderdeel zijn van een keten) in beide steden. Wethouder Hannie Kunst voor Economische Zaken in Nijmegen benadrukt het belang van de ringstraten voor de binnensteden; gemeenten zouden aan die straten dan ook prioriteit moeten gegeven. In het aansluitende interview vertelt zij over het succesvolle, lokale Ringstraten Offensief.

Op de kantorenmarkt is de daling van het aantal transacties des te knellender aangezien het aanbod van kantoorruimte juist steeg. Tegelijkertijd staat een toenemend aantal verouderde kantoren leeg, een deels structurele leegstand. Volgens Jacco Vogelaar van Strijbosch-Thunnissen Bedrijfsmakelaars is het economisch verantwoord te investeren in verouderde locaties zodra gemeenten nieuwbouwlocaties gaan temporiseren. Gemeenten adviseert hij: "Concentreer je op de nieuwbouwplannen op A-locaties in het centrum, beperk nieuwe initiatieven in de periferie en creëer daarmee schaarste op de markt." Als de overheid nieuwbouwontwikkelingen faseert en temporiseert, zal de markt volgen en verouderde locaties gaan oppakken, verwacht hij.

Voor knelpunten als leegstand van verouderde panden en verouderde locaties in het segment bedrijfsruimten en bedrijventerreinen zijn volgens Rob Hengeveld, directeur Meeùs Bedrijfshuisvesting Arnhem, een aantal oplossingen te bedenken. Hengeveld: "De meest rigoureuze strategie is dat gemeente het aanbod van grond op nieuwe terreinen reduceert, zodat de uitbreidingsvraag op bestaande terreinen ondergebracht moet worden."

De digitale Vastgoedrapportage
De Vastgoedrapportage Stadsregio Arnhem Nijmegen verschijnt in 2010 digitaal en in een zeer beperkte oplage. Aan de verschijning van de rapportage wordt nu om de twee jaar het traditionele vastgoedcongres gekoppeld. Het eerstvolgende vastgoedcongres is in mei 2011.

26 mei 2010