Elektrotechniek België uit de startblokken

Publicatiedatum: 19-05-2010

"De combinatie van een fysieke en een online vakbeurs Elektrotechniek in België is uniek. In november 2010 kan de industrie en installatiesector zich fysiek oriënteren, vanaf juni aanstaande is de digitale variant in de lucht. Met nieuws van exposanten, beroepsfederaties en scholen. Elke dag vers van de pers. Bovendien kunnen geïnteresseerden zich abonneren op de maandelijkse nieuwsbrief. Altijd op de hoogte van het laatste nieuws, met als ultiem hoogte punt een driedaagse beurs in november." Dit zegt Koen Erard, onlangs benoemd tot project manager. Elektrotechniek België wordt van 17 tot en met 19 november gehouden in Tour & Taxis.

Met deze in de regio Gent woonachtige Belg kiest VNU Exhibitions Europe - in Nederland de grootste beursorganisator - voor een eigen kantoor in België. Irene Moon is als cluster manager bij VNU Exhibitions verantwoordelijk voor alle bouwgerelateerde beurzen. "Wil je een beurs succesvol organiseren moet je in het betreffende land met een eigen kantoor aanwezig zijn. Nederlanders moeten in Nederland beurzen organiseren, Belgen in België. Elke beurs vraagt zijn eigen aanpak en is sterk cultureel bepaald. Dat is de kracht van een goede beurs. Daarom een eigen kantoor in België, met een Belgische bemensing. Vanuit Nederland bieden we alle mogelijke vormen van ondersteuning."

Veel aanvullende diensten
Koen, eerder productmanager Lighting bij Rexel en in andere functies betrokken geweest bij beurspresentaties op de Batibouw, Light & Building en Interieur, daarnaast ook voormalig beursmanager van Renospecto. Hij constateert dat VNU Exhibitions exposanten heel wat aanvullende diensten heeft te bieden. "Nederland loopt in Europa voorop met bezoekersmarketing. Men heeft daarvoor Awards gewonnen. VNU Exhibitions zet voor de bezoekersmarketing uitgebreide databases in, daarnaast biedt het een groot aantal internetinstrumenten aan, waarmee exposanten hun eigen marketing en communicatie kunnen opzetten. Het systeem signaleert wanneer de marketinginspanningen achterblijven bij het gemiddelde van de beurs. Exposanten aan Elektrotechniek België kunnen maximaal en gratis gebruik maken van deze tools. VNU Exhibitions ziet bezoekerswerving als een gezamenlijke verantwoordelijkheid."

Bijzonder
Wat maakt Elektrotechniek België bijzonder? "De beurs is ontstaan vanuit exposanten die in Utrecht op de vakbeurs Elektrotechniek staan. Zij willen zich met name presenteren aan de Belgische markt", aldus Koen. Hij benadrukt het belang van een breed draagvlak. "Daarom ga ik de komende maanden zwaar inzetten op het formeren van een exposantencomité. Een club mensen vanuit de markt en belangenorganisaties die meedenkt over thematieken, paviljoens en vormgeving van de beurs."

Koen hecht ook aan open communicatie met de pers. "Een beurs heeft een aanjaagfunctie. Nieuws moet je niet alleen lanceren op de vierkante meter, net zo belangrijk is het om hiervoor samen te werken met de vakbladen. Ook hier geldt: ik zie de beurs als een manifestatie met een vliegwieleffect. Je zet 'iets' in beweging."

Eigen karakter
Waarin verschillen de Belgische en Nederlandse Elektrotechniek? Irene Moon: "Het karakter van de Belgische beurs is compleet anders. Het wordt een beurs waar de bezoekers zich op hun gemak moeten voelen. Bovendien speel je met een beurs in op de trends van dat moment. De accenten van die trends verschillen van land tot land."

Koen Erard: "In Nederland staat zonne-energie op dit moment hoog op de agenda. Je zult dat zeer uitgebreid terug zien op Elektrotechniek 2011 in Utrecht. In België heeft deze trend vorig jaar zijn hoogtepunt al bereikt als gevolg van de ruime subsidiemogelijkheden. Dit betekent dat je op de beursvloer andere accenten legt. In die zin verschillen beide beurzen van elkaar. Een 'boost' brengt iets in de markt teweeg. Het versterkt de innovatie binnen een sector, dat zie je duidelijk terug in de Belgische situatie. De resultaten hiervan worden getoond op de beurs. Windenergie is daarvan een ander voorbeeld. Dit heeft consequenties voor een hele sector. Op de beurs presenteren we de nieuwste producten, we presenteren ze evenwel in een breder verband zodat bezoekers uit elektrotechniek en industrie ze kunnen duiden. Dat is de essentie van een beurs."

Koen raakt niet uitgepraat. "Nog een trend? Ontegenzeggelijk die van de LED-verlichting. We zien verschuivingen van gloeilampen en halogeen naar LED. Uitstekend. Op de beurs laten exposanten het nieuwste van het nieuwste zien. Wist jij dat gebruik van LED buizen in een gekoelde omgeving tot een nog langere levensduur leidt? Stel je voor wat dit betekent voor de industrie. Besparingen. Deze kennis brengen we over in Brussel, inclusief de daarbij behorende producten."

Bekend in België
VNU Exhibitions Europe is overigens niet onbekend met de Belgische markt. Sinds zeven jaar is men er actief met de IT-vakbeurs Infosecurity. Vorig jaar organiseerde het er voor het eerst de VSK, de vakbeurs voor verwarming, sanitair en klimaatbeheersing. Koen Erard: "Elektrotechniek wordt een beurs voor de Belgen. En dat betekent minimaal dat er tweetalig wordt gecommuniceerd." Hij kiest vooralsnog voor een relatief kleine beurs met een hoogwaardig programma. Aantal exposanten? Erard: "Het gaat me meer om de kwaliteit, maar vooruit: ik ga uit van tachtig deelnemers die elkaar perfect aanvullen en zicht op de hele markt bieden."

Het team Elektrotechniek België bestaat uit:
Koen Erard, projectmanager, Anja Stuerbout, Sales & Account Manager en Burnie Buijssen
Sales & Account Manager Nederland

Meer informatie op www.elektrotechniekbelgie.be

.-.-.-.-.-.

Noot voor de redactie (