Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arnhem, 31 mei 2010

Arnhem omarmt De geest moet waaien
Zeer succesvolle 1e editie festival voor gesproken woord

Afgelopen weekend, van donderdag 27 t/m zondag 30 mei, vond in Arnhem De geest moet waaien plaats. Dit nieuwe festival voor het gesproken woord debuteerde met uitverkochte zalen en een overenthousiast publiek. Alle hoofdprogramma's waren uitverkocht.

'Lawine van duizelingwekkend mooie optredens'
Hoogtepunten van het festival waren vrijdagavond in festivalhart Showroom Arnhem en de zaterdagavond in Huis Oostpool. Op vrijdagavond werd het publiek verrast met een literair muzikaal variété in een carrousel van drie podia. Hierop waren afwisselend optredens te zien van schrijvers als Herman Brusselmans en Wilfried de Jong, muzikanten als Daily Bread en Luc de Vos (Gorki) en een groot aantal nieuwe producties van het literair productiehuis Wintertuin, organisator van het festival.

Zaterdagavond ontving Spinvis de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren 2010. Zijn prachtige dankspeech werd voorgedragen door Tommy Wieringa. Spinvis betoverde het publiek met een geweldige show, samen met zijn voltallige band en zelfs een danseres. Hij noemde de rest van de avond, met onder meer Ingmar Heytze, Hanco Kolk en Hank the Knife: "een lawine van duizelingwekkend mooie optredens".

Literaire lunches, symposium, nachtprogramma's, parade door de stad De overige twaalf programma's van het festival werden eveneens vol lof ontvangen door het publiek: van een poëzievoorstelling in het Museum voor Moderne Kunst, een literaire lunch met Ramsey Nasr, een schrijversgesprek tussen Jan Siebelink en Franca Treur tot een symposium creative writing op Artez, een late night met Martin Fondse en zijn Starvinsky Orkestra, een jamsessie met jazz en poëzie in de schouwburg en last but not least een Johnny van Doornparade door het centrum van Arnhem. Een vrolijke optocht met feestmuziek en voordrachten trok naar de plaats waar de Gemeente Arnhem een standbeeld voor Johnny van Doorn gaat plaatsen: niet op het Johnny van Doornplein zelf, maar op het Brouwersplein daar vlak achter. Tegendraads, in de stijl van The Selfkicker.

Literair productiehuis Wintertuin besluit: ook volgend jaar De geest moet waaien De enorme belangstelling van het publiek en de vele positieve reacties zorgen ervoor dat literair productiehuis Wintertuin vandaag heeft besloten dat er volgend jaar, laatste weekend van mei, een nieuwe editie van De geest moet waaien komt.