Algemene Onderwijsbond

LET OP: EMBARGO TOT MAANDAG 31-5 18:45 UUR

Roc's benoemen instructeurs in plaats van leraren

Leerling beroepsonderwijs merkt weinig van extra geld

Op ROC's bestaat het personeel soms nog maar voor de helft uit leraren. In het mbo is het aantal leraren het afgelopen jaar weer verder afgenomen. Leerlingen krijgen in plaats daarvan te maken met instructeurs of andere ondersteuners. In het basis- en voortgezet onderwijs gaan leraren er flink op vooruit, maar in het vmbo en het mbo leidt het Convenant LeerKracht nog niet tot de gewenste salarisstijgingen, blijkt uit een analyse van de Algemene Onderwijsbond (AOb) van de voortgangsrapportage over het Convenant LeerKracht. De AOb wil een actieplan LeerKracht 2.0, waarin extra aandacht is voor de opleiding van leraren en ondersteuners en de salarissen in het beroepsonderwijs. AOb-voorzitter Walter Dresscher: "Ook in het beroepsonderwijs verdienen leerlingen de beste docenten."

Mbo: minder leraren en lagere schalen
Roc's benoemen in plaats van leraren steeds meer instructeurs en assistenten. Het aandeel van leraren in het hele personeelsbestand nam in 2009 af met 3,1 %, terwijl een steeds grotere groep van ondersteunend personeel het onderwijs verzorgt. Die steeg met 3,3 %. In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is afgelopen jaar het aantal leraren in de laagste salarisschaal LB met 4% gestegen. In de twee schalen erboven daalde het aandeel logischerwijs: met 2,5 en 1,4%.

Vmbo: te weinig leraren een schaal omhoog
In het voortgezet onderwijs loopt de invoering van de functiemix behoorlijk goed. Zorgenkindje is echter het vmbo. De pure vmbo-scholen gaan er echter nauwelijks op vooruit, en ook op scholengemeenschappen met een vmbo-afdeling zijn de effecten minder dan op havo/vwo-scholen. Op die scholen is een flinke verschuiving te zien van de laagste naar de middelste schaal; van LB naar LC.

Oplossing: extra aandacht voor beroepsonderwijs
Samen met het ministerie van OCW en de werkgevers is een intensieve campagne opgezet om de afspraken over de functiemix beter in beeld te krijgen. Maar, het beroepsonderwijs heeft meer nodig dan voorlichting. Werkgevers komen in het mbo hun afspraken niet na, en vmbo-leraren komen te weinig aan bod. De AOb wil -gezien de problemen in en het belang van- beroepsonderwijs dat een komend kabinet extra investeert in meer en betere leraren in het beroepsonderwijs. Dresscher: "We hebben heel hard meer collega's nodig op het vmbo en mbo. Dus moet een volgend kabinet investeren in de opleiding en de positie van leraren."

De Algemene Onderwijsbond, LAKS en JOB organiseren vandaag een debat over beroepsonderwijs, vanaf 17.00 uur op het DaVinci College: http://www.aob.nl/i.aspx?p=nws&a=7915. In de bijlage vindt u een factsheet over vmbo en mbo. De voortgangsrapportage staat vanaf 18.45 uur op: http://www.aob.nl/doc/voortgangfunctiemix_mei_2010.pdf




Algemene Onderwijsbond