Ingezonden persbericht


PERSBERICHT | Amsterdam, 31 mei 2010
Omdat wat politici zeggen niet altijd inhoud heeft: www.checkdeoneliner.nl

De transparante en onafhankelijke feitenchecker van politiek Nederland

Maandag 31 mei 2010 is door jonge hoger opgeleiden www.checkdeoneliner.nl gelanceerd. In deze campagnetijd horen we wederom oneliners die kiezers, pers, én politici zelf, op het verkeerde been zetten. Krijg je met de PvdA daadwerkelijk Griekse toestanden? Zijn er inderdaad 100.000 werklozen die op kosten van de samenleving op het terras bier drinken? Checkdeoneliner.nl gaat op zoek naar de feiten achter de oneliners.

Inhoud terugbrengen in de politiek
Checkdeoneliner.nl heeft als missie om op luchtige wijze de zin en onzin van oneliners inzichtelijk te maken. Is Cohen inderdaad een waardeloze econoom? En waar baseert Rita Verdonk op dat daders in de watten gelegd worden? Checkdeoneliner.nl is bedoeld voor mensen die meer willen dan soundbytes van spindoctoren, voor journalisten die snel en eenvoudig bronnen willen checken en voor politieke partijen die scherp gehouden willen worden.

Transparant en onafhankelijk
De website www.checkdeoneliner.nl is in korte tijd gerealiseerd door een groep jonge hoger opgeleiden. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni willen zij kiezers, maar ook de pers en de politiek zelf, transparantie bieden in de (on)geloofwaardigheid van uitspraken van strijdlustige politici. Dagelijks verschijnen er op checkdeoneliner.nl nieuwe artikelen waarin oneliners kritisch worden onderzocht. De stukken zijn geverifieerd door de betreffende politieke partij. Checkdeoneliner.nl gaat door bronnenonderzoek na wat waar is en wat niet aan uitspraken van politici in campagnetijd; gaat populistische retoriek tegen door semiwetenschappelijk aan waarheidsvinding te doen; en stimuleert politieke partijen in campagnestrijd om eerlijk en oprecht te blijven. Checkdeoneliner.nl is transparant over haar eigen politieke kleur, het gebruikte bronnenmateriaal en de wijze waarop ze tot haar oordeel is gekomen.

Samenleving heeft recht op inhoud
De politieke arena is de plaats waar meningen elkaar kruisen. In de politiek is de gehele samenleving vertegenwoordigd: alle overtuigingen, alle groepen en alle individuen en zelfs dieren worden er vertegenwoordigd. Dit maakt politiek niet alleen mooi en leuk, maar ook belangrijk. Helaas wordt de Nederlandse politiek steeds meer het domein waar slimme spindoctors hun kunstje uitvoeren. In de drukte van de honderden tweets, tientallen persberichten en talloze gebeurtenissen op een dag tonen veel journalisten zich minder kritisch dan ze zouden willen zijn. Hiermee is de samenleving niet gediend. Verkiezingen zijn immers geen X-FACTORachtige waarderingen van succesvolle oneliners, maar belangrijke momenten in onze samenleving. Daarom heeft de samenleving recht op inhoud, naast grappige, goed bedachte, scherpe, mooie, soms wat tendentieuze oneliners.

Tegen populisme
Checkdeoneliner.nl richt haar pijlen ook op het populistische karakter van de politiek. Zij signaleert dat de afgelopen jaren bij alle partijen een jargon is ontstaan van 'dingen bij de naam noemen', met begrippen als 'hardwerkende Nederlanders', 'kutmarokkanen', 'nationale identiteit' en 'zakkenvullers'. Staat ons land werkelijk op de rand van de afgrond? Checkdeonliner.nl heeft het standpunt dat er nog steeds veel Nederlanders zijn die de werkelijkheid niet tot makkelijke statements willen reduceren en die op zoek zijn naar de feiten. Voor deze stemmers, politici en journalisten is er daarom nu checkdeoneliner.nl.

Over de initiatiefnemers

De redactie van checkdeoneliner.nl bestaat uit een aantal jonge HBO'ers en academici, in leeftijd variërend van 22 t/m 32 jaar. Zij hebben allemaal een verschillende achtergrond en een verschillende politieke voorkeur. Samen beslaan zij een breed politiek spectrum. Alle redacteuren hebben gemeen dat ze zich willen richten op de inhoud en een afkeer hebben van makkelijke, populistische oneliners in het politieke debat. Het initiatief werd genomen door Rogier Havelaar, organisatiesocioloog, student filosofie aan de VU en beleidsmedewerker van de Eerste Kamerfractie van de ChristenUnie. Hij mobiliseerde in eerste instantie zeven anderen maar de groep enthousiastelingen is groeiende en verwelkomt graag nog meer oneliner checkers.

------------