Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 31 mei 2010

Provincie mag niet bezuinigen op economische activiteiten

De bezuinigingen van de provincie op de samenwerkingsverbanden in IJmond, 't Gooi en Haarlem zijn een slechte zaak, vinden VNO-NCW Noord-Holland en MKB Noord-Holland. In een reactie op de provinciale Kaderbrief 2011 roepen de regionale werkgeversorganisaties de provincie op eerst in dialoog de kerntaken van de provincie te bepalen. Pas daarna kunnen de bezuinigingen worden ingevuld.

In de Kaderbrief 2011 kondigt de provincie structurele bezuinigingen aan van 80 miljoen euro per jaar. VNO-NCW Noord-Holland en MKB Noord-Holland geven in een gezamenlijke brief aan dat zij blij zijn dat de provincie serieus wil bezuinigen, maar vinden de keuzes van de posten niet gelukkig. "Met name de regionale samenwerkingsverbanden krijgen een doodsteek als de plannen van de provincie doorgaan", aldus Vincent Wanders, voorzitter VNO-NCW Noord-Holland. "In IJmond, 't Gooi en Haarlem verloopt de samenwerking tussen gemeenten stroef. De huidige regionale samenwerkingsverbanden tussen provincie, gemeenten en bedrijfsleven kunnen dit voor een deel opvangen. Als deze verbanden door bezuinigingen geen bestaansrecht meer hebben, worden de bedrijven in deze regio's feitelijk gestraft voor het feit dat lokale overheden hun zaakjes niet op orde hebben."

Margreet Kops, voorzitter MKB Noord-Holland, wijst ook op de bezuinigingen op economische activiteiten: "In deze barre economische tijden moet je dat niet doen. Je moet juist extra inzet plegen om de economie weer op gang te krijgen."

Compact

De aangekondigde bezuinigingen op cultuur en zorg vinden beide werkgeversvoorzitters prima. Wanders: "Dergelijke taken kunnen gemeenten uitstekend zelf uitvoeren. De besluitvorming hierover breng je zo dicht bij de burger. Ook hoeft de provincie geen uitvoerder te zijn van het grondbeleid. Leg dat in handen van de ontwikkelingsmaatschappijen, NHN, SADC en RON."

"De risico's en de uitvoering van grondbeleid moet je in een private organisatie onderbrengen, niet bij overheden," voegt Kops toe.

VNO-NCW en MKB willen dat de provincie zich focust op enkele kerntaken. Zo ontstaat een compacte en slagvaardige provincie. Dat ruimte, economie en infrastructuur tot die kerntaken behoren, staat voor de werkgeversorganisatie buiten kijf. Daarop moet dan ook zo min mogelijk worden bezuinigd.