Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

7 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200903570/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 2 juni 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Vee en andere dieren
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor sier- en watervogelkwekerij in Kapel Avezaath) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tiel heeft verleend voor een watervogelpark aan de Laageinde in Kapel Avezaath. De vergunning maakt het mogelijk om sier- en watervogels te kweken en educatieve activiteiten te organiseren. Volgens een aantal omwonenden zijn de geluidsvoorschriften van de vergunning niet toereikend om de geluidhinder voldoende te beperken en kan het park de geluidsnormen die in de vergunning zijn opgenomen, niet naleven. Daarom zijn de omwonenden tegen de milieuvergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak in zaak 200908992/1 die de Raad van State eveneens op
2 juni 2010 openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de weigering door het gemeentebestuur om maatregelen te treffen tegen de geluidsoverlast die omwonenden menen te ondervinden van het watervogelpark. Volgens het gemeentebestuur veroorzaken de bezoekers geen overlast en zouden de overige activiteiten van het park geen ontoelaatbare hinder veroorzaken. De omwonenden zijn ook tegen dit besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft beide zaken op 3 mei jl. op zitting behandeld. 2. 200904793/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 2 juni 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor een spoorwegemplacement in Kerkrade) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Kerkrade heeft verleend aan Prorail voor een spoorwegemplacement aan de Spoorstraat in Kerkrade. Een omwonende is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij woont op korte afstand van het emplacement en vreest vooral voor geluidsoverlast, verslechtering van de luchtkwaliteit en geuroverlast vanwege het vervoer van goederentreinen met huishoudelijk afval. De Raad van State heeft in juli 2008 een eerdere milieuvergunning voor het emplacement vernietigd. Naar aanleiding daarvan heeft het gemeentebestuur een nieuwe vergunning verleend. De uitspraak gaat over deze nieuwe vergunning. De Raad van State heeft de zaak op 18 maart jl. op zitting behandeld.
3. 200905725/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 2 juni 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Groengebied Schinkel' van de gemeente Amsterdam) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Groengebied Schinkel' van het stadsdeel Oud-Zuid, van de gemeente Amsterdam. Het plan maakt het mogelijk dat woonschepen in de rivier de Schinkel kunnen liggen. Ook is in het plan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee het dagelijks bestuur van het stadsdeel op den duur een jachthaven mogelijk kan maken. Twee Amsterdammers zijn het niet eens met het plan en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Eén man is het niet eens met de omvang van zijn zogenoemde 'waterkavel'. De kavel zou te klein zijn, waardoor een deel van zijn terras dat bij zijn woonschip hoort, buiten de kavel valt. Ook zou niet duidelijk zijn welke criteria de stadsdeelraad heeft gehanteerd bij het bepalen van de omvang van de waterkavels. De andere man verzet zich tegen de komst van de jachthaven. Volgens hem heeft het stadsdeelbestuur geen rekening gehouden met zijn belangen. Zo zou het gebied waar de nieuwe jachthaven is gepland, gedeeltelijk overlappen met het gebied waar hij zijn eigen jachthaven en werf exploiteert. De Raad van State heeft de zaak op 13 april jl. op zitting behandeld.
4. 200906507/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 2 juni 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Vee en andere dieren
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor veranderen van een dierenasiel in Utrecht) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor het veranderen van een dierenasiel aan de Koningsweg in Utrecht. Op grond van de vergunning mogen er vijftien honden op de speelweide aanwezig zijn, in plaats van het huidige aantal van vijf. Verder mogen op basis van de nieuwe vergunning 85 in plaats van 42 honden in de buitenkennels worden gehouden. Met het vergroten van de opvangmogelijkheden van het asiel zijn ook de geluidsnormen verruimd. Een echtpaar dat in de omgeving van het asiel woont, is het niet eens met de nieuwe milieuvergunning. Volgens hen heeft het gemeentebestuur de geluidsniveaus onderschat en hadden er voorzieningen getroffen moeten worden om ervoor te zorgen dat de honden minder blaffen. Zij voeren aan dat de speelweide helemaal niet is afgeschermd. Daarom is het echtpaar tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 30 maart jl. op zitting behandeld.
5. 200907671/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 2 juni 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Vrijstellingen voor aanleg gedeelte ZoRo-busbaan) Uitspraak over de vrijstelling die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek van Rotterdam heeft verleend voor de aanleg van het deel van de Zoetermeer/Rotterdam-busbaan (ZoRO-busbaan) dat op Rotterdams grondgebied ligt. De uitspraak gaat ook over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Lansingerland heeft verleend voor het deel van de busbaan vanaf halte Rodenrijs tot aan de Anthuriumweg in Lansingerland. Het gaat om een vrijliggende busbaan met twee rijstroken van ongeveer 7 kilometer lang. Omdat de bestemmingsplannen binnen het gebied de aanleg van de busbaan niet mogelijk maken, hebben beide besturen vrijstelling verleend om de aanleg van de baan mogelijk te maken. De stichting Natuurbescherming Vlinderstrik en de kopersvereniging Rodenrijse Zoom zijn het niet eens met de vrijstellingen en zijn daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de stichting is het tracé van de busbaan op Rotterdams grondgebied in strijd met het provinciale streekplan en met de zogenoemde planologische kernbeslissing (PKB) van het project mainportontwikkeling Rotterdam. Verder belemmert de busbaan de ontwikkeling van De Vlinderstrik tot natuur- en recreatiegebied. De stichting en de vereniging vinden beide dat een zogenoemd milieueffectrapport had moeten worden opgesteld om de gevolgen van de busbaan voor het milieu in kaart te brengen. Ook is volgens hen niet bewezen dat er behoefte is aan de busbaan. Ten slotte vrezen ze voor gevaarlijke situaties bij kruisingen voor wandelaars en fietsers. De vereniging is ook bang voor stankoverlast. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in augustus 2009 een eerder beroep van de stichting ongegrond. Het beroep van de vereniging werd wél gegrond verklaard, maar de rechtbank oordeelde in een afzonderlijke uitspraak dat de 'rechtsgevolgen van de vrijstelling in stand bleven'. De Raad van State heeft de zaak op 29 april jl. op zitting behandeld.
6. 200907993/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 2 juni 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor uitbreiden Dr. Plesmanschool in Badhoevedorp) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft verleend voor het uitbreiden van de Dr. Plesmanschool aan de Papegaaistraat in Badhoevedorp. Het gaat om een uitbreiding met vier noodlokalen. Twee van de zes noodlokalen die al eerder gebouwd zijn, zullen worden gesloopt. De vier nieuwe noodlokalen worden via een zogenoemde tafelconstructie over de bestaande school heen gebouwd. Twee omwonenden vinden de bouwvergunning in strijd met het bestemmingsplan. Verder vrezen zij dat er te weinig parkeerplekken in de omgeving van de school zullen worden gerealiseerd. Dit leidt tot parkeeroverlast, aldus de omwonenden. Ook zou de school niet goed bereikbaar zijn als er brand zou uitbreken. Ten slotte voldoet de uitbreiding van de school volgens de omwonenden niet aan de zogenoemde 'redelijke eisen van welstand'. De rechtbank in Haarlem heeft in september 2009 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 200907959/1 die de Raad van State eveneens op 2 juni openbaar maakt. In die uitspraak gaat het ook over bezwaren tegen de uitbreiding van de school, maar zijn de bezwaren afkomstig van anderen. De Raad van State heeft beide zaken op 29 april jl. op zitting behandeld.
7. 200909831/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 2 juni 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Aanleggen van een ontsluitingsweg voor een nieuwbouwproject in Dongen)

Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Dongen om een ontsluitingsweg met keerlus, parkeerplekken, bermen en beplanting aan te leggen voor een nieuwbouwproject van twaalf woningen aan de rand van Dongen. Het aanleggen van de ontsluitingsweg is in strijd met het bestemmingsplan. Om dit toch mogelijk te maken, heeft het gemeentebestuur een zogenoemd projectbesluit genomen. Een inwoner van Dongen is van mening dat het nog maar de vraag is of de woningen kunnen worden gerealiseerd en dat het gemeentebestuur daarom het projectbesluit voor de ontsluitingsweg niet had mogen nemen. De bouw van het merendeel van de woningen zou in strijd zijn met de zogenoemde ruimte-voor-ruimteregeling die in het streekplan van de provincie Noord-Brabant is opgenomen, aldus de man. Hij vreest ook voor verkeersonveilige situaties door de toename van verkeer van en naar de nieuwe woningen. De rechtbank in Breda heeft in november 2009 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. Tegen de uitspraak van de rechtbank is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraken in zaak 200909826/1 en in zaak 2009 09784/1 die de Raad van State eveneens op 2 juni openbaar maakt. In de eerste uitspraak gaat het om de bouwvergunning die het gemeentebestuur voor een van de woningen heeft verleend. In de andere uitspraak gaat het om de vergunning die het gemeentebestuur heeft verleend voor het kappen van een groot aantal bomen om de bouw en de aanleg van de weg mogelijk te maken. Tegen deze twee vergunningen is de man ook in hoger beroep gekomen. De Raad van State heeft alle drie de zaken op 29 april jl. op zitting behandeld. pagina: 1