Yahoo! Inc.

PERSBERICHT

31-05-2010


---

Ook Raad van Kerken Parkstad Limburg achter initiatief tegen invoering kraakverbod

De Raad van Kerken Deventer heeft steunbetuigingen ontvangen van raden uit het hele land waaronder nu ook de Raad van Kerken Parkstad Limburg voor haar initiatief tegen invoering van een algeheel kraakverbod. De Raden van Kerken roepen hiermee de senatoren in de Eerste Kamer op om aanstaande dinsdag 1 juni het wetsvoorstel van CDA, VVD en CU dat kraken strafbaar wil stellen niet aan te nemen.

De Raden van Kerken verzetten zich tegen het wetsvoorstel dat de ruimte tot gesprek en bemiddeling tussen eigenaren en krakers, waarbij veelal in der minne wordt geschikt, zeer ernstig zal belemmeren en een genuanceerde beoordeling door een civiele rechter zoals thans in de huidige situatie het geval is, onmogelijk maakt.

Een algeheel verbod waarbij het kraken onder het strafrecht wordt geplaatst met daarbij hoge celstraffen lost de woningnood van mensen en de onderliggende oorzaken ervan waaronder het tekort aan betaalbare woningen, lange wachtlijsten, speculatie en huisjesmelkerij niet op maar maakt een veelal sociaal betrokken bevolkingsgroep de dupe. Ook de langdurige leegstand, een belangrijk component in het wetsvoorstel 'Wet Kraken en Leegstand', zal niet effectief worden opgelost. Dit wetsvoorstel is onrechtvaardig, aldus de Deventer Raad van Kerken.

Met onder andere de Raad van State, de G4 en de VNG stelt de Deventer raad in haar verzoekschrift en het geactualiseerde rapport "Kraken in Nederland en de Huidige situatie" vast dat kraken zelden een probleem vormt en dat de huidige wetgeving voorziet daar waar nodig.


---

EINDE PERSBERICHT


---

Noot aan de redactie (

Yahoo! Inc.