Medisch Centrum Alkmaar

publicatiedatum: 31 mei 2010

benoeming Coelingh Bennink en Vos tot leden raad van bestuur MCA Gemini Groep

De raad van toezicht heeft op 28 mei 2010 de heer drs. F. (Frank) Coelingh Bennink, arts, benoemd tot lid raad van bestuur MCA Gemini Groep met aandachtsgebied MCA en de heer G.J. (Gerrit-Jan) Vos MBA tot lid raad van bestuur MCA Gemini Groep met aandachtsgebied Gemini Ziekenhuis. Alle gremia uit zowel het MCA als het Gemini Ziekenhuis (stafbesturen, ondernemingsraden, patiëntenadviesraad/ cliëntenraad, verpleegkundige adviesraden en het 2e echelon) zijn betrokken geweest bij de procedure en hebben positief advies uitgebracht. Vos start zijn functie op 1 september 2010. Coelingh Bennink zal zijn functie in nader overleg zo snel mogelijk starten.

driekoppig bestuur
De nieuwe raad van bestuur van de MCA Gemini Groep zal bestaan uit drie leden. De nieuwe voorzitter van de raad van bestuur, de heer Harry Luik MHA, is reeds in april 2010 door de raad van toezicht benoemd en zal half augustus zijn werkzaamheden starten. Luik is nauw betrokken geweest bij de zoektocht naar Vos en Coelingh Bennink.

geheel nieuwe samenstelling
Uniek in deze procedure was dat een gehele nieuwe raad van bestuur moest worden samengesteld. Bij de selectie is dan ook in belangrijke mate gekeken naar de complementariteit zowel op het persoonlijke als op het professionele vlak van de leden binnen de nieuwe raad van bestuur. Met de huidige samenstelling is deze complementariteit in hoge mate aanwezig.

heldere visie
De raad van toezicht heeft voor Gerrit-Jan Vos gekozen vanwege zijn ruime ervaring in de zorgsector en als bestuurder van grote zorginstellingen. Vanuit die hoedanigheid beschikt Vos eveneens over ervaring met fusietrajecten. Voor Frank Coelingh Bennink is gekozen vanwege zijn medisch inhoudelijke achtergrond, de bestuurlijke ervaring en de senioriteit waarmee hij een belangrijke aanvulling vormt binnen het team. Beide leden hebben tijdens de gesprekken in het bijzonder blijk gegeven van een heldere visie op de zorgsector en de ontwikkeling van het MCA en het Gemini Ziekenhuis als groep met behoud van de eigen identiteit van de beide ziekenhuizen.

arbeidsverleden Gerrit-Jan Vos
Vos is momenteel nog werkzaam als lid raad van bestuur van de Parnassia Bavo Groep, de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg binnen Nederland. Op dit moment is zijn aandachtgebied bedrijfsvoering en daarnaast is hij in de rol van CFO verantwoordelijk voor de financiële zaken. Daarbij heeft hij veel aandacht voor de strategie en innovatie van de organisatie. Eerder was Vos voorzitter van de raad van bestuur van Brijder Verslavingszorg. In die periode heeft hij de fusie met Parnassia voorbereid en is hij verantwoordelijk geweest voor een inhoudelijke en bedrijfsmatige professionalisering van de organisatie. Vos startte zijn carrière als personeel en organisatie adviseur binnen het Medisch Centrum Leeuwarden en het Academisch Ziekenhuis van Groningen.

arbeidsverleden Frank Coelingh Bennink
Coelingh Bennink is momenteel nog werkzaam als gynaecoloog binnen het MCA. Tijdens zijn carrière heeft hij verschillende bestuurlijke en organisatorische functies vervuld zowel binnen het MCA als daarbuiten. Zo is Coelingh Bennink onder andere voorzitter geweest van het stafbestuur van het MCA en heeft hij diverse bestuursfuncties gehad binnen de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. In 2007 en 2008 heeft Coelingh Bennink reeds de functie van lid van de raad van bestuur ad interim in het MCA vervuld (medisch inhoudelijke portefeuille). Coelingh Bennink startte zijn carrière in een ziekenhuis in Enschede en het Academisch Ziekenhuis in Utrecht.

vertrouwen
De raad van toezicht spreekt zijn vertrouwen uit in het nieuwe team van de raad van bestuur.