Ministerie van Buitenlandse Zaken

kennis kan bijdragen aan minder terreur

Verhagen: meer kennis kan bijdragen aan minder terreur

Nieuwsbericht | 31 mei 2010

"Terrorisme is een van de grootste bedreigingen die de wereld deze eeuw het hoofd moet bieden. Dat lukt alleen als we kiezen voor een gezamenlijke internationale aanpak op basis van heldere wetten." Dit zei minister Verhagen vandaag bij de opening van het International Centre for Counter-Terrorism - The Hague. "Met dit instituut kunnen we komen tot een manier waarop we terrorisme kunnen voorkomen, bestrijden en bestraffen."

Volgens Verhagen (Buitenlandse Zaken) veroordeelt de wereld terreur weliswaar unaniem, maar is zij nog niet in staat gebleken er een politiek en juridisch antwoord op te formuleren. Dit nieuwe instituut moet daaraan bijdragen. "Ons antwoord op terreur is veel effectiever als we het baseren op kennis en begrip, inclusief inzicht in de beweegredenen en de doelstellingen van terroristen", aldus Verhagen.

Het nieuwe antiterrorisme instituut buigt zich over de internationale vervolging van terroristen en de juridische instrumenten die daarvoor nodig zijn. Dat moet situaties als in Guantanamo Bay in het vervolg voorkomen. Verder zoekt het instituut antwoord op de vraag waarom mensen geweld gebruiken om hun standpunt gehoord te krijgen. Pas dan kunnen maatregelen worden genomen die voorkomen dat groepen of individuen overgaan tot gewelddadige actie.

Het ICCT is gevestigd in Den Haag. Het kwam tot stand op initiatief van de Tweede Kamer en met financiële steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het krijgt vorm door samenwerking tussen 3 bestaande partijen op het gebied van recht en veiligheid in Den Haag: het T.M.C. Asser Instituut, Instituut Clingendael en het Centre for Terrorism and Counterterrorism van de Campus Den Haag/Universiteit Leiden.