KNHS

Anky van Grunsven niet naar WK in Kentucky (2)
31 mei 2010
Anky - Salinero

ERP (KNHS) - Anky van Grunsven heeft te kennen gegeven zich niet langer beschikbaar te stellen voor een plaats in de Nederlandse dressuurequipe, die aan de start verschijnt van de wereldkampioenschappen dressuur, die in het kader van de WEG 2010 in de Amerikaanse staat Kentucky worden verreden. "Salinero is niet op tijd fit om in topvorm aan de start te verschijnen en I.P.S. Painted Black presteert te wisselvallig. Ik schat de kansen erg klein in om individueel bij de eerste vijf te eindigen en heb daarom nu al besloten mij terug te trekken, waardoor andere combinaties de gelegenheid hebben om zich optimaal op de WEG voor te bereiden", aldus Van Grunsven.

Anky van Grunsven zag het geleidelijk aankomen dat deelname aan het WK dit jaar voor haar en haar paarden onhaalbaar zou worden. "Ik ben er langzaam maar zeker naar toe gegroeid en daarom is er bij mij ook geen sprake van teleurstelling nu ik deze knoop heb doorgehakt. De blessure van Salinero herstelt gewoon te traag om hem, nadat hij totaal hersteld is, in absolute topvorm te kunnen presenteren op het WK. Ik heb een stralende carrière achter de rug en ik wil niet mee naar een WK om alleen maar mee te rijden. Ik wil alleen mee wanneer ik kans heb om bij de eerste vijf te eindigen. De realiteit van nu zegt mij dat we op dit moment niet goed genoeg zijn om die ambitie te kunnen realiseren. Ik heb heel bewust deze beslissing genomen vóór de selectiewedstrijden, om de ruiters die denken kans te maken mijn plaats in te nemen de gelegenheid te bieden om zich te kwalificeren. Je na selectiewedstrijden terugtrekken geeft alleen maar aanleiding tot fantaseren en daar is de Nederlandse dressuurequipe niet bij gebaat", aldus Van Grunsven.

Ten aanzien van haar deelname aan het WK in de discipline reining is Anky van Grunsven sceptisch. "Ik zie wel waar de komende selectiewedstrijden in deze discipline toe leiden, maar eerlijk gezegd denk ik dat ik op dit moment nog niet goed genoeg ben om naar een WK te worden uitgezonden".

Voor bondscoach Sjef Janssen is de beslissing die zijn levenspartner heeft genomen een begrijpelijke. "Salinero is zwaar geblesseerd en daarmee is eigenlijk het gehele verhaal verteld. Het typeert in mijn ogen de volwassen sporter die Anky is dat zij reeds nu de beslissing heeft genomen om de WEG te laten lopen, om op die wijze de andere kandidaten voor de open gevallen plek alle kans te geven zich optimaal voor te bereiden op dit WK. Natuurlijk beschouw ik het wegvallen van Anky zowel met en Salinero als met I.P.S. Painted Black als een verlies. Niet alleen omdat zij eerst met Prisco, daarna met Bonfire, Krack C, Idool, I.P.S Painted Black en nu met Salinero sinds 1991 een vaste waarde is geweest in de Nederlandse dressuurploeg. Gelukkig hebben we op dit moment in Nederland wel de breedte en de kwaliteit om het wegvallen van dit anker op te vangen", aldus Janssen. Toch stelt Janssen ook vast dat het leven van zijn pupil en levenspartner de afgelopen zes jaar ingrijpend is veranderd. "Anky rijdt iedere dag nog even fanatiek als, laten we zeggen, tien jaar geleden. Aan de andere kant wil ze voor onze beide kinderen ook een heel goede moeder zijn. Dan blijkt dat het kluizenaarsleven dat ze leidde om als topsporter topprestaties neer te zetten zich steeds moeilijker laat combineren met haar ambitie om ook het moederschap voor de volle honderd procent in te vullen. Anky wenst aan geen van beide rollen, die van moeder en die van topsporter, concessies te doen en als dan blijkt dat je de paarden door blessures niet optimaal kunt voorbereiden op een WK, dringt de logica van het zich terugtrekken voor het WK zich als vanzelf op", aldus Janssen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Foto Anky van Grunsven en Salinero door: www.melissen.net