Ingezonden persbericht


AOb: nullijn onderwijs is schending afspraken

"Demissionair kabinet CDA-CU breekt belofte"

Utrecht, 31 mei - In de voorjaarsnota legt het demissionaire kabinet de nullijn op voor de onderwijssalarissen in 2010. "Een schending van afspraken", zegt AOb-bestuurder Ben Hoogenboom. "Het kabinet beloofde eerder dat de lonen in 2010 een beetje konden stijgen zodat de koopkracht van onderwijspersoneel gehandhaafd blijft. Zonder enige parlementaire steun drukt het demissionaire kabinet van CDA en Christen Unie nu toch een nullijn door, waardoor het onderwijs weer achterop raakt bij de markt, terwijl we de komende jaren duizenden mensen nodig hebben. Onderwijssectoren die al wel cao-afspraken hadden gemaakt krijgen daarvoor in latere jaren de rekening gepresenteerd en lopen dan hun achterstand op."

Het nog missionaire kabinet beloofde eerder dat de lonen in 2010 een beetje met de inflatie mee konden stijgen. De Tweede Kamer heeft bovendien een motie aangenomen dat de lonen in het onderwijs mee moeten stijgen met de marktlonen, omdat het lerarentekort anders te groot wordt. Het CPB zegt dat de lonen in de markt in 2010 zeker zullen stijgen. Volgens het referentiemodel dat de ontwikkelingen uit de markt doorvertaalt naar de onderwijssalarissen, is daardoor in het onderwijs ruimte voor een bescheiden loonsverhoging van 1,25 procent, die de inflatie compenseert. Sommige sectoren die meerjarenafspraken hadden mogen de afgesproken verhoging wel uitbetalen, maar worden dan op het budget voor volgend jaar gekort.

De voorjaarsnota van het demissionaire kabinet zet nu een dikke streep door die afgesproken bescheiden stijging door onderwijspersoneel op de nullijn te zetten. "Dat is niet alleen in strijd met de afspraken maar ook kortzichtig", aldus coördinator arbeidsvoorwaarden Ben Hoogenboom van de AOb. "Na jaren van achteruitgang is in het laatste kabinet eindelijk een begin gemaakt met het wegwerken van de salarisachterstand van onderwijspersoneel ten opzichte van de markt. Zo maakt je van onderwijs geen aantrekkelijke werkgever, juist op een moment dat we duizenden nieuwe leraren nodig hebben. Door nu de nullijn toe te passen lopen we in de nadagen van dit demissionaire Balkenende IV-kabinet weer achterstand op. Het is ook in tegenspraak met uitspraken in de Kamer en daardoor maakt dit CDA-CU kabinet nog net voor de verkiezingen even van de overheid een onbetrouwbare partner."




Ingezonden persbericht