Persberichten

Vakbeurs Support 2010 in teken van zelf doen en ervaren

Publicatiedatum: 25-02-2010

Het meest aansprekende product op de beurs Support 2010? Projectmanager Evert Jan Bos van VNU Exhibitions is helder in zijn antwoord: "Onmogelijk om er één product uit te halen. Alles is aansprekend. Het gaat erom dat mensen door deze producten in staat zijn hun grenzen te verleggen. Het mooie van Support is dat er zoveel verschillende producten en diensten staan. Van de nieuwste rolstoelen tot aangepaste vakanties en van ADL hulpmiddelen tot tilliften. De veelheid maakt de beurs aansprekend." Support 2010 wordt van 2 tot en met 5 juni gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.

De voortekenen voor de beurs Support met als ondertitel 'Grensverleggend voor mensen met een functiebeperking' zijn meer dan uitstekend. Bedrijven hebben veel belangstelling om op de beurs te exposeren. Zo'n vier maanden voor beurs is negentig procent van de beschikbare expositieruimte verkocht. Bos: "Dit zegt vooral iets over de populariteit van de beurs die in korte tijd is uitgegroeid tot het meest brede platform voor mensen met een functiebeperking en voor professionals die werkzaam zijn in deze sector."

Support 2010 telt 250 exposanten. Om bezoekers overzicht te bieden zijn ze geclusterd in negen segmenten: Mobiliteit & Vervoer, Wonen, Sport, Hulpmiddelen, Vakantie, Life style, Balance, Advies en Werk & Studie. Daarnaast kent Support veel extra activiteiten. Bos: "De beurs gaat over grenzen verleggen. Het maximale uit jezelf halen. Daarom heeft Support een hoog 'doe'-karakter. Je moet eerst zelf ervaren om vervolgens je grenzen te kunnen verleggen. We willen mensen op een nieuw spoor zetten."

Specifieke activiteiten

De beurs is zowel interessant voor consumenten als voor de professional. Zo'n 60% van het bezoek is consument de andere 40% bestaat uit vakbezoekers. Bos: "Voor beide doelgroepen hebben we specifieke activiteiten. Daarnaast kent de beurs een uitgebreid lezingenprogramma. De consument wil kennis maken met producten en diensten om beter te kunnen functioneren, voor de vakbezoeker geldt de vraag: wat zijn de beste producten en methodes om mijn werk zo goed mogelijk te kunnen doen."

Bos voorspelt dat bekende thematieken verweven zijn in het expositie- en activiteitenprogramma op de beurs. "We zien de trends terugkomen. Steeds meer mensen maken gebruik van het persoonsgebonden budget. Daarnaast zien we de geldstroom van de centrale overheid - de AWBZ - verschuiven naar de WMO, waarvoor de gemeentes verantwoordelijk zijn. Dit vraagt van mensen steeds meer kennis over de beschikbare voorzieningen en mogelijke aanpassingen. We zien ook dat mensen steeds langer thuis willen blijven. Dit veronderstelt aanpassingen in de thuisomgeving. De discussie over de vergrijzing in het achterhoofd zie je ook dat de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking stijgt. Niet voor niets hebben we op de beursvloer een segment 'Werk & Studie'."


Robotica

Veel aandacht ook voor robotica en domotica: "Technologie stelt mensen in staat hun eigen grenzen te verleggen. Je komt steeds meer voorbeelden tegen van rolstoelen die zijn uitgerust met een tablet waarmee commando's worden gegeven. De tien jaar geleden gedane belofte dat domotica voor iedereen het leven makkelijk maakt, doet zeker opgeld op Support. Toch maar weer het voorbeeld van gordijnen open en dichtdoen. Domotica stelt je wel in staat zelfstandig te functioneren. Support laat de toepassingsmogelijkheden zien."

Ook voor de vakbezoeker heeft Bos een aantal aansprekende activiteiten in petto. Evert Jan Bos: "Ons motto is: je moet er iets aan hebben. Zo zijn er korte lezingen van Vilans over onderwerpen als 'Luisteren producenten wel naar de wensen van gebruikers en professionals?' en 'Zelfredzaamheid en hulpmiddelen', Het Nederlands Normalisatie Instituut informeert over het belang van normen voor tilliften en steunkousen. Dit is met name interessant voor WMO-ambtenaren. Kennisinstituut Movisie zal daarnaast voorlichting geven over het toegankelijkheidsbeleid bij gemeenten.

Dagje uit

Support is volgens Evert Jan Bos ook een dagje uit. "Mag het? Op Support valt iets te beleven. Ik weet dat mensen hier maandenlang naar uitkijken. We hebben een groot podium met optredens en modeshows. Natuurlijk is er modieuze kleding voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Dat laten we zien. De sportvloer vind ik één van de eye-catchers. Op het grote veld vinden een aantal demonstratiesporten plaats, op kleine omliggende velden kunnen mensen zelf een aantal sporten uitproberen. We doen dit in samenwerking met Gehandicaptensport Nederland. We zien dat de sportparticipatie groeit, dit is zo belangrijk dat we dit verder willen ondersteunen."

Op het buitenterrein kunnen mensen onder leiding van gecertificeerde instructeurs aangepaste auto's testen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheid is aanwezig om informatie te geven over de voorwaarden waaronder in zo'n auto gereden kan worden. In de hallen aandacht voor de inwendige mens. Evert Jan bos: "Op Support bouwen we een aangepaste keuken met kookplein, zodat mensen zelf kunnen zien welke aanpassingen allemaal mogelijk zijn. We laten letterlijk zien dat we werkt. Er wordt gekookt onder leiding van een chef-kok. Amateurskoks die zelf in een rolstoel zitten of beperkingen hebben aan handen en armen zullen ook hun kookkunsten tonen."

Ruige actie

Wie iets heel anders wil, gaat kijken naar de duikdemonstraties van mensen met een functiebeperking. Dit gebeurt onder leiding van de instructeurs van Seasigns Diving School. Op de beurs wordt een groot bassin geplaatst met hoog- en laagliften, zodat mensen eenvoudig het water in kunnen. Evert Jan: "Dit is een voorbeeld van grensverleggend denken. Natuurlijk kunnen mensen duiken. Het is alleen niet het eerste wat je verzint. Kijk hoe het in zijn werk gaat en ontdek of het iets voor je is. Toch liever op de fiets? Op Support hebben we Le Grand Depart. Met twee racefietsen en twee handbikes kan iedereen virtueel het daadwerkelijke parcours van de Grand Départ - de proloog van de tour de France die dit jaar in Rotterdam van start gaat - fietsen. Hiermee willen we de bezoekers enthousiasmeren voor de Grand Départ. Daarnaast willen we vooral mensen met een fysieke beperking een stimulans geven om te bewegen. Wie na een rondje fietsen nog fut overheeft, kan zich bekwamen in de schietsport."


Andere activiteiten zijn:
* Visagie en kleurenanalyse studio
* Kindertuin (op zaterdag)
* Rolstoelparcours
* Kidsroute
* Vakantieboulevard
* Juridisch steunpunt
* Presentatie genomineerden innovatieprijs
* Ontwerpstudie
* Uitgebreid seminarprogamma


Support 2010 wordt van 2 tot en met 5 juni gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Aan de beurs nemen 250 exposanten deel, die zo'n 25 duizend bezoekers zullen ontvangen. Meer informatie op www.supportexpo.nl


.-.-.-.-.

Noot voor de redactie (