Wageningen Universiteit en Researchcentrum

2 jun 2010 20:00 - 2 jun 2010 22:00

Locatie: Aula, Generaal Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Studium Generale

"Resilience thinking and Ecological Economics"

Spreker C.S. Holling (1930) is een wereld vermaard ecoloog en een van de conceptuele bedenkers van ecologische economie. Hij bracht de ecologie van individuele organismen op systeemniveau en verbond het met modelleren en management analyse. Daarmee heeft hij invloedrijke ideeën op het terrein van de toepassing van ecologie en evolutie geïntroduceerd. Naast de adaptive cycle (de bekende Holling Pretzel) waarmee hij het lineaire denken in de ecologie doorbrak, ook ideeën als resilience, adaptive management en panarchy.

Hij was een van de eersten in de ecologie die het belang van non-lineaire systeemdynamiek erkende en zijn paper over resilience in 1973 had substantiële invloed in de ecologie en in andere natuur en sociale wetenschappen. Meer recent legt hij zich toe op âcross-scale structure and dynamics of ecosystemsâ. Dit mondde uit in het alom gewaardeerde boek Panarchy: understanding transformations in human and natural systems (2002).

Naast bedenker van Ecological Economics is hij oprichter van het internationale wetenschapsnetwerk Resilience Alliance en van het open access on-line journal Conservation Ecology. Hij heeft meerdere belangrijke prijzen in de wereld ontvangen waaronder die van âOfficer of the Order of Canadaâ (2009) voor zijn pioniers bijdragen aan de ecologie.