VU medisch centrum

Studenten nemen de uitdaging aan: koekjes bakken en ezeltje prik

20 mei 2010

Wat hebben koekjes met geneeskunde en stichting Alpe d'HuZes te maken? De lekkernij wordt op 2 juni, van 11.00 tot 15.00 uur door studenten geneeskunde in de faculteit verkocht. Daarmee proberen ze geld te verdienen voor A-CaRe, het Alpe d'HuZes Cancer Rehabilitation program. Dit is een programma waarin onderzoek gedaan wordt naar optimale revalidatie voor kankerpatiƫnten.

Oudhollands vermaak
Het idee is afkomstig van derdejaars geneeskundestudent Gulsah Can (22). Behalve het maken en verkopen van koekjes, organiseert de enthousiaste studentassessor een borrel en Oudhollandse spelen in de faculteit geneeskunde. Collega-studenten en professoren kunnen op 2 juni hun borst nat maken. "We gaan koekhappen, ezeltje prik doen en zaklopen", somt de geneeskundestudent haar voorlopige plannen op. Over haar motivatie hoeft Can niet lang na te denken. "Ik vind het leuk om maatschappelijk bezig te zijn, en andere studenten bewust te maken." Eerder organiseerde ze onder het motto 'Alles Kids' een gezellig dagje voor kinderen in het asielzoekerscentrum van Dronten. Toen het instituut voor onderwijs en opleiden vroeg of ook de studenten aan het goede doel mee wilden doen, nam Can de uitdaging dan ook onmiddellijk aan.

Drukte
De studenten zijn niet de enigen die zich hard maken om geld bijeen te brengen voor kankeronderzoek. De hoogleraren oncologie en het talent-team van kankeronderzoekers zijn momenteel hard in training om de Alpe d'Huez per fiets te beklimmen. Maar trainen voor die sportieve topprestaties zit er voor de studenten niet in, vertelt Can. "We hebben er geen tijd voor. In deze periode zijn we minder aanwezig omdat we veel tentamens en examens hebben. Anderen beginnen aan een stage. Het is in dat opzicht een lastige periode om iets te organiseren." Tijdens een facultair studentenoverleg was de belangrijkste vraag van Cans medestudenten dan ook of de tijdsinspanning binnen de perken kon blijven. Dus bedacht Can de verkoop van koekjes. "Ik heb het recept van mijn moeder. Ze zijn erg lekker en makkelijk te maken." Wie wil weten hoe de lekkernij gemaakt wordt volgens een traditioneel Turks recept, kan het aan de derdejaarsstudente vragen. "Maar dan moet je wel eerst een koekje kopen!"

Annette Karimi
bron: Tracer