Gemeente Waterland

21 mei 2010

Bijeenkomst beter bereikbare regio Waterland

Op woensdag 2 juni organiseren de provincie Noord-Holland en de Stadsregio Amsterdam de tweede meedenkavond voor het project 'Bereikbaarheid Waterland'. Dit gebeurt samen met het stadsdeel Amsterdam-Noord en de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam en Waterland. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er gesproken over mogelijke oplossingen voor het beter bereikbaar maken van de regio Waterland voor fiets, auto en openbaar vervoer.

Vanwege de grote belangstelling voor de eerste avond wordt de tweede meedenkavond tegelijkertijd op twee plaatsen georganiseerd. Zo is er genoeg ruimte om alle geĂŻnteresseerden, inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemersverenigingen te ontvangen. De projectleiders en beleidsmedewerkers zijn de hele avond aanwezig om met de aanwezigen in gesprek te gaan.

De afgelopen maanden zijn de bestaande problemen op de wegen in de regio Waterland in kaart gebracht, mede op basis van de input van de eerste meedenkavond. De tweede meedenkavond staat in het teken van mogelijke oplossingen voor deze problemen. Er wordt de bezoekers gevraagd welke drie oplossingen zij de trekkers van het project adviseren. Dit advies wordt vervolgens meegegeven aan de verantwoordelijke bestuurders, de zgn. Stuurgroep van het project. De Stuurgroep neemt dit advies mee in haar afweging.

Op 2 juni, van 19.00-21.00 uur, is iedereen welkom in Purmerend (partycentrum Concordia, Koemarkt 45) en Waterland (gemeentehuis Monnickendam, Pierebaan 3).

Achtergrond en verder verloop van het project

De N235 en de N247 zijn de belangrijkste wegen in de regio Waterland. Op beide wegen is de doorstroming de afgelopen jaren verslechterd. De bereikbaarheid voor autoverkeer, openbaar vervoer en fiets moet worden verbeterd. De uitdaging is om dit te doen zonder de leefbaarheid en natuurwaarden in het gebied aan te tasten. Er wordt vooral ingezet op het slimmer gebruiken van de bestaande infrastructuur en niet op grootschalige infrastructurele maatregelen.

De komende maanden worden de oplossingsrichtingen verder uitgewerkt, mede op basis van de input van de meedenkavond op 2 juni. Dit najaar wordt een besluit genomen over een pakket aan doorstromingsmaatregelen. Deze maatregelen worden in 2011 verder uitgewerkt, waarna het de bedoeling is om in 2012 te starten met de realisatie van de eerste maatregelen.

---