Witteveen en Bos

Zuiveringstechniek rwzi Leiden Zuidwest wint Europese award `Best of the Best'

(21-05-2010)

Het door hoogheemraadschap van Rijnland en Witteveen+Bos uitgevoerde onderzoeksproject WET Demonstratieonderzoek Nageschakelde filtratietechnieken rwzi Leiden Zuidwest is door de Europese Unie, samen met vier andere Europese projecten, gekozen tot 'Best of the Best' LIFE Milieuproject van 2009. Hiervoor ontvangt het hoogheemraadschap Rijnland op 2 juni 2010 tijdens de Green Week in Brussel een award.

Het hoogheemraadschap van Rijnland is het eerste waterschap in Nederland dat stikstof en fosfaat met één zandfilter uit afvalwater verwijdert. Het gebruik van zandfilters in het zuiveringsproces is niet nieuw, maar het gebruik van maar één filter om de twee stoffen gelijktijdig te verwijderen wel. Dit levert een aanzienlijke kostenbesparing op die het hoogheemraadschap helpt om doelmatig het effluent verder te zuiveren tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten. Mede vanwege deze bereikte kostenreductie is de verwachting dat het ontwikkelde zuiveringsconcept op brede schaal zal worden geïmplementeerd. De onderzoeksresultaten zijn grotendeels direct vertaalbaar naar andere rwzi's in Nederland en Europa.

Witteveen+Bos heeft samen met Rijnland onder andere het één-filter-concept ontwikkeld en in praktijk gedemonstreerd. Het belang van het onderzoek werd onderkend door de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer en de Europese Unie. De STOWA nam deel aan het project en publiceerde twee onderzoeksrapporten. De Europese Unie leverde een financiële bijdrage in de vorm van een LIFE-subsidie voor proef- en demonstratieprojecten die gericht zijn op innovatieve oplossingen voor relevante Europese milieuproblemen.

Projecten uitgevoerd binnen het LIFE-programma worden jaarlijks beoordeeld op hun prestige. Belangrijke criteria zijn de bijdragen op het gebied van directe verbetering van milieu en leefomgeving, de mate van innovatie en inzetbaarheid voor andere doeleinden en verbetering van efficiency en kostenreductie. Na evaluatie van alle LIFE-projecten ontstaat er een longlist met de twintig beste projecten. Hiervan krijgen vijf projecten het predicaat 'Best of the Best' en ontvangen de award.