Dienstenbond CNV

Nieuws

25 mei 2010

Onderhandelingsresultaat VVV

Na een lange en zware onderhandelingssessie met de werkgeversvereniging over de nieuwe cao zijn we tot een onderhandelingsresultaat gekomen. Het is nu aan de leden van CNV Dienstenbond, u dus, om aan te geven of u akkoord kunt gaan met de voorgestelde wijzigingen. Indien een meerderheid akkoord gaat is er sprake van een historische gebeurtenis, namelijk het omzetten van een arbeidsvoorwaardenregeling in een volwaardige cao met alle extra zekerheden van dien. Inzet van de werkgevers is het moderniseren van de arbeidsvoorwaarden. Wij vragen u bijgaand stemformulier voor woensdag 2 juni terug te sturen (postzegel niet nodig, faxen mag ook).

Nu de VVV 125 jaar bestaat heeft de werkgeversvereniging het voorstel gedaan om een volwaardige cao overeen te komen. Dit in combinatie met de wens de arbeids-voorwaarden te moderniseren. Het hebben van een volwaardige cao is een lange wens van werknemerskant en hebben wij herhaaldelijk in onze eigen voorstellen voorgesteld. Als lid van CNV Dienstenbond bepaalt u of wij akkoord kunnen gaan met de wijzigingen zoals verwoord in de bijlage. Het gaat daarbij om een loonsverhoging, een raamwerk om te komen tot flexibeler roosteren (van beide zijden), het onder-zoeken en verbeteren van het beloningsysteem en het flexibeler in kunnen zetten van tijdelijke contracten. Wij vragen u het bijgaande stemformulier terug te sturen uiterlijk voor woensdag 2 juni (postzegel niet nodig, faxen mag ook).

Het onderhandelingsresultaat
In de voorstellenbrief van de werkgevers die wij eerder aan u hebben toegezonden hebben zij duidelijk ingezet op meer flexibiliteit van werknemers. Tevens wensten zij een andere manier van belonen met de nadruk op belonen op basis van prestatie. Dit naast de wens om het aantal seniorendagen te beperken. De werkgevers stelden stappen op deze onderwerpen als voorwaarde om in plaats van een arbeidsvoor-waardenregeling een collectieve arbeidsovereenkomst, oftewel een volwaardige cao af te spreken. Het voordeel van een cao boven de oude regeling is dat de werkgevers hier niet zo maar van af kunnen wijken en het onderdeel wordt van de individuele arbeidsovereenkomst. De afspraken zijn dus veel harder en geven meer zekerheid naar de toekomst.

De loonsverhoging die de werkgever biedt voor de komende twee jaar is
1% per 1 juni 2010 en 1% per 1 januari 2011. Om de late loonsverhoging van 1 juni te compenseren is er tevens een eenmalig uitkering van 125 euro voorzien. Hoewel dit aan de onderkant van de markt zit is ook wel duidelijk dat het niet overal even goed gaat met de VVV's in het land.

Een belangrijk onderwerp was het flexibeler roosteren en het flexibeler omgaan met de arbeidsduur. Wij achtten het onverantwoordelijk alles nu ineens af te spreken. Dit onderwerp kan zowel een voordeel zijn voor de werkgever alsmede voor de werknemer. De werkgever door efficiënter de medewerker in te zetten en de werknemer kan een voordeel hebben doordat er een structuur ontstaat waarbij het makkelijker wordt om werk en privé te combineren. Maar dan moet het wel goed doordacht uitgevoerd gaan worden. De grote lijnen zijn afgesproken, maar de verdere invulling en discussie zal de komende twee jaar plaats moeten vinden. Wat wel nu direct ingaat is het vaker kunnen aanbieden van een tijdelijk contract. Maar wat niet veranderd is het maximaal aantal jaren met een tijdelijk contract van 3 jaar. Wat wel veranderd heeft betrekking op het werken op zondagen. De werkgever staat er op de tekst uit de wet te hanteren en de afspraak in de cao aan te vullen zodat tussen 40 en 52 zondagen werken per jaar op vrijwillige basis mag. De wet staat dat alleen toe als het ook als zodanig in de cao is opgenomen.

De verslechtering van de toeslagen en het verminderen van het aantal seniorendagen hebben wij kunnen afhouden en overwerk kan voortaan voor de helft naar keuze werknemer in tijd of geld worden uitgekeerd. En werknemers die lid zijn van een vakbond krijgen straks een groot financieel voordeel aangezien de vakbonds-contributie voortaan fiscaal vriendelijk verrekend zal kunnen worden. Dat voordeel kan oplopen tot 40% van de betaalde contributie.

Tot slot krijgen stagiaires voortaan minimaal 250 euro per maand en zal de werkgever zich inspannen voor werkgelegenheid voor groepen die een achterstandspositie hebben.

Het is uw cao, u stemt, u bepaalt
Hoewel veel lastige en principiële onderwerpen naar de volgende cao zijn getild zijn de grote lijnen wel aangegeven en is de richting duidelijk. U bepaalt of CNV Dienstenbond akkoord kan gaan met het onderhandelingsresultaat, dus stuur het stemformulier terug voor woensdag 2 juni.

Haalt uw bedrijf het beste uit u en uw collega's? Doe mee aan ons onderzoek naar het werkklimaat in uw bedrijf !

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per email op het adres h.devaan@remove-this.cnvdibo.nl.