Nederlandse Vereniging van Journalisten

Prijsuitreiking Wedstrijd Nieuwsmakers 2010

woensdag 26 mei 2010 | Op woensdag 2 juni worden de winnaars bekend gemaakt van de wedstrijd Nieuwsmakers. Deze wedstrijd is een initiatief van Stichting Krant in de Klas, de educatieve organisatie van De Nederlandse Dagbladpers en wordt mede georganiseerd door de Christelijke Hogeschool Windesheim, NVJ en nrc.next. Voor de wedstrijd hebben 114 scholieren van verschillende middelbare scholen artikelen ingestuurd. De winnaar ontvangt tijdens de prijsuitreiking op 2 juni 2010 een netbook.

Scholieren worden met deze wedstrijd uitgedaagd om een artikel te schrijven dat voldoet aan de journalistieke regels - en dus verder gaat dan het plaatsen van een kort commentaar op een weblog. De prijsuitreiking is voor leerlingen en docenten de climax van een educatief traject van een aantal weken waaraan veel verschillende scholen, docenten en leerlingen deelnemen.
De organisaties willen scholieren kritisch leren omgaan met krantenberichtgeving en hen enthousiast maken voor het journalistieke beroep. Daarom hebben de organisaties docenten in het voortgezet onderwijs opgeroepen om hun leerlingen een artikel te laten schrijven dat moest voldoen aan de journalistieke eisen. De wedstrijd koppelt taalvaardigheid, mediawijsheid en burgerschap aan de actualiteit op een manier die zeer motiverend is voor zowel de leerlingen als docenten. De ingezonden artikelen gaan over uiteenlopende actuele onderwerpen zoals de Griekse financiële crisis, Milly Boele en misbruik in de Katholieke kerk. Maar er is ook veel eigen nieuws gemaakt waarbij leerlingen zelf op pad gingen om nieuws te vergaren. De artikelen worden beoordeeld door een jury bestaande uit: o Christelijke Hogeschool Windesheim,
o Nederlandse Vereniging van Journalisten,
o nrc.next,
o Stichting Krant in de Klas.
De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 2 juni 2010 tussen 10.00 en 12.00 op de Hogeschool Windesheim.
Het volledige juryrapport is vanaf dezelfde dag te lezen op www.nieuwsmakers.nl.