Gemeente Heerlen

Heerlen voorbeeld in aanpak inburgering
Gemeente, bedrijfsleven en onderwijs werken samen aan integratie op werkvloer

Woensdag 2 juni a.s. wordt het convenant getekend tussen de gemeente Heerlen, schoonmaak- /beveiligingsbedrijf CSU Total Care, UWV Werkbedrijf Heerlen en de drie taalaanbieders/re-integratiebedrijven Arcus College, Agens en CBB. In het convenant worden afspraken vastgelegd om samen te werken aan inburgering van allochtone werknemers. Voor Heerlen is dit het eerste convenant dat wordt afgesloten met een werkgever met allochtone werknemers die problemen hebben met de Nederlands taal. Het is de bedoeling in de nabije toekomst met meerdere werkgevers convenanten af te sluiten ter bevordering van de integratie op de werkvloer.

Inburgering op de werkvloer is sinds 1 januari 2010 één van de belangrijkste speerpunten van het ministerie van VROM. Via VROM/WWI worden contacten gelegd met werkgevers die werknemers van allochtone afkomst in dienst hebben, om die werknemers de kans te bieden de Nederlandse taal beter te leren. Op basis van de Wet inburgering wordt de betrokken werknemers een inburgeringstraject aangeboden bij één van de drie taalaanbieders/re-integratiebedrijven Agens, Arcus College en CBB.

CSU Total Care is een groot landelijk schoonmaak- en beveiligingsbedrijf. CSU vindt het belangrijk dat hun allochtone medewerkers de Nederlandse taal goed beheersen. Daarom gaan ze de inburgering onder haar werknemers bevorderen, samen met de gemeente en het onderwijs. Afgesproken is onder meer dat CSU haar allochtone medewerkers wijst op de mogelijkheden van de duale taaltrajecten via de gemeente. Daarnaast kunnen mensen die al een inburgeringstraject volgen, bij CSU Total Care meedoen als werknemer of stagiair. CSU-werknemers, die (vrijwillig) willen inburgeren, zullen een inburgeringstraject volgen bij één van de drie deelnemende taalaanbieders/re-integratiebedrijven.

Wethouder jongeren, welzijn en zorg Peter van Zutphen is blij met het convenant. Volgens van Zutphen is de gezamenlijke aanpak van inburgering erg belangrijk, want het gaat niet alleen om het leren van de Nederlandse taal, maar ook om het hebben van werk. Het is de bedoeling dat er op korte termijn ook convenanten met andere werkgevers worden afgesloten. Op dit moment spant de gemeente Heerlen zich in, om ook inburgeringsconvenanten af te sluiten met Verhey Vlees BV uit Nuth en Componenta BV uit Hoensbroek, waar ook Heerlense werknemers van allochtone afkomst werkzaam zijn.




Gemeente Heerlen