Hogeschool Windesheim

Persbericht, 28 mei 2010

Woensdag 2 juni is het zover. Dan wordt gebouw X, het nieuwe markante gebouw van Windesheim aan het spoor, officieel geopend. Medewerkers en studenten van Windesheim en relaties zijn hierbij van harte welkom.

Collegevoorzitter prof. dr. A.W.C.A. Cornelissen heet de aanwezigen als eerste welkom, waarna hij het woord geeft aan Annemarie van Gaal, een van Nederlands meest succesvolle zakenvrouwen. Vervolgens geeft ir. A. Vos, architect bij Broekbakema, een toelichting op het ontwerp van het gebouw. Om 15.45 uur wordt gebouw X officieel geopend, waarna de genodigden een kijkje kunnen nemen bij de nieuwe âbewonersâ: medewerkers en studenten van de School of Business & Economics en de School of Media.

Bijzondere gevel
Gebouw X heeft een bijzondere gevel, ontworpen door Broekbakema architecten te Rotterdam. De gevel bestaat uit een omhulsel van witte kunststof gevelelementen van twaalf meter lang. Hierin zijn drieduizend driehoekige ruiten verwerkt, waardoor een X-vormig patroon ontstaat. De gevelelementen zijn vervaardigd door Holland Composites Industrials in Lelystad. Het vijfverdiepingen hoge gebouw bestaat uit twee delen die split-level ten opzichte van elkaar liggen. Ze worden met elkaar verbonden door loopbruggen. Dit alles geeft een sfeer van licht en openheid. Dé centrale plek in het gebouw is het grote atrium, de gemeenschappelijke ruimte. Hieromheen zitten de leslokalen, studielandschappen en werkruimtes. Al met al kenmerkt gebouw X zich als een bijzonder gebouw dat creativiteit, energie, licht en ruimte uitstraalt.

Duurzame toiletten
Het gebouw beschikt over toiletten die zijn gebaseerd op een duurzame techniek waarbij urine en ontlasting gescheiden worden opgevangen en afgevoerd. Dit leidt tot een afname van watergebruik en verontreiniging van water. De opgevangen stoffen worden gerecycled tot meststoffen en biogas. Maarten Westerduin, voorzitter stuurgroep nieuwe sanitatie, leidt tijdens de opening een groepsdiscussie over duurzaamheid in gebouw X.

---