Vereniging Nederlandse Gemeenten

Buitenspeeldag nodigt kinderen uit te spelen!

31.05.2010

Aanstaande woensdag, 2 juni, gaan kinderen in heel Nederland lekker buitenspelen. In honderden gemeenten, verspreid over heel Nederland, worden op meer dan duizend locaties activiteiten georganiseerd: van stoepkrijten en knikkeren tot pony rijden en feesten en dansen op het plein. Gemeenten, ouderorganisaties, buurtorganisaties en sport- en spelverenigingen hebben de handen ineen geslagen om er voor de kinderen een actieve middag van te maken. Nickelodeon gaat op tv en op de website tussen 13.00-17.00 uur letterlijk `op zwart'.

De landelijke kick-off voor de Buitenspeeldag vindt plaats in Maarssen, waar Jaap Verkroost, wethouder Welzijn en Sport en voorzitter van Child Friendly Cities, samen met schooldirecteur Igor Hoogeveen om 9.00 uur het startsein geeft bij basisschool 'Het Kompas' aan de Buitenweg 308. Bij de school is een deel van de openbare weg afgezet zodat de kinderen veilig kunnen spelen op een springkussen, een skateparcours. Ook kunnen kinderen die dag hun eigen speelgoed meenemen. Alles is toegestaan! Deze locatie is exemplarisch voor wat er op vele plekken in heel Nederland gebeurt; een leuk en actief programma voor kinderen in hun eigen buurt.

Enkele voorbeelden:

* In Den Haag kunnen kinderen aan gang op een levensgrote knikkerbaan
* In Boarnsterhim kunnen kinderen ponyrijden en een stormbaan op
* In de gemeente Midden Drenthe is er een kinderzeskamp
* In Veghel heeft de Buitenspeeldag een country en western thema
* In Tynaarlo gaan kinderen samen pannenkoeken bakken op straat
* In Hendrik-Ido-Ambacht zijn er ook activiteiten voor kinderen met een beperking

* En In Amsterdam Noord wordt de NDSM-werf tot een speelparadijs omgetoverd, waarbij ook SpongeBob, Zirkus Zirkus en de Nickelodeon presentatoren Patrick & Terence aanwezig zijn

De Buitenspeeldag is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), televisiezender Nickelodeon, Jantje Beton, Veilig Verkeer Nederland (VVN), Scouting Nederland en Vereniging Sport en Gemeenten. Met dit initiatief stimuleren de partijen niet alleen de kinderen om lekker buiten te spelen en te sporten maar vragen ze ook landelijk aandacht voor het belang van veilig buitenspelen. Voor kids is meer buitenspelen en sporten zeer gezond omdat dit onder andere bijdraagt aan meer sociale contacten tussen kinderen en tieners onderling. Ook vergroot het de kansen op lichamelijk bewegen en actieve sportbeoefening, met daarbij mogelijkheden tot aansluiting bij jeugd- en sportverenigingen. De initiatiefnemers delen het grote belang dat buiten spelen biedt aan kinderen. Samen met vriendjes en vriendinnetjes in de buitenlucht lekker ravotten, stoeien, rennen en springen, geeft niet alleen een schat aan vreugde en lol maar levert ook een wezenlijke bijdrage in de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.

Buitenspeeldag = Nationale Straatspeeldag
2010 is een zeer bijzonder jaar want Veilig Verkeer Nederland heeft zich aangesloten als nieuwe partner in de organisatie: hierdoor gaat op 2 juni a.s. de 20e editie van de Nationale Straatspeeldag voortaan ook verder als de Buitenspeeldag. Wilt u weten waar bij u in de buurt activiteiten zijn, kijk dan op http://www.buitenspeeldag.nl/. Klik op de button `Leuk! Waar?' om te zien waar bij u in de buurt de Buitenspeeldag plaatsvindt.