Sint Franciscus Gasthuis
* Mei »

* 31 mei 2010

Sint Franciscus Gasthuis organiseert internationaal symposium over aderverkalking, voeding en diabetes

Van woensdag 2 juni tot en met zaterdag 5 juni 2010 organiseert het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam, met als initiatiefnemer dr. M. Castro Cabezas, een internationaal symposium over de nieuwste feiten van de Vasculaire Geneeskunde en de relatie tussen aderverkalking, voeding en diabetes. Meer dan vijftig internationale specialisten uit onder andere Australië, Verenigde Staten, Japan, Canada, Spanje, Groot-Brittannië en Duitsland delen kennis en presenteren onderzoeksresultaten en behandelmethoden.

dr. M. Castro Cabezas

Initiatiefnemer en een van de sprekers tijdens het symposium is dr. M. Castro Cabezas, internist-endocrinoloog en vasculair geneeskundige van het Sint Franciscus Gasthuis. De afgelopen jaren heeft hij verschillende buitenlandse delegaties ontvangen in het Sint Franciscus Gasthuis. Zijn kennisoverdracht richt zich met name op erfelijke vetstofwisselingsstoornissen, waarvan de ernstigste vormen kunnen leiden tot bijvoorbeeld aderverkalking en alvleesklierontsteking. Dr. Castro Cabezas: Als topklinisch ziekenhuis (STZ) proberen wij een voorlopersrol in hooggespecialiseerde zorg te nemen. Om topklinische zorg nu en in de toekomst te kunnen leveren, heeft het Sint Franciscus Gasthuis veel aandacht voor opleiding, onderzoek en innovatie. Jaarlijks organiseert het Sint Franciscus Gasthuis symposia, die een belangrijke bijdrage leveren aan kennisoverdracht en innovatie in de zorg.

Diabetes- & Vasculaircentrum

Het Diabetes- & Vasculaircentrum van het Sint Franciscus Gasthuis behandelt patiënten met diabetes of hart- en vaatziekten. Deze ziekten vormen in ons land een van de belangrijkste oorzaken van overlijden. De oorzaak van hart- en vaatproblemen is onder andere cholesterol- en vetafzetting in de vaatwand. De belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn: roken, te weinig lichaamsbeweging, ongezonde voeding, overgewicht/vetzucht, een verhoogd cholesterol- en vetgehalte, hoge bloeddruk en diabetes mellitus (suikerziekte). Ook een positieve familiegeschiedenis voor hart- en vaatziekten op jonge leeftijd, dat wil zeggen een familielid die vóór de leeftijd van zestig jaar een hart- of vaatziekte heeft gekregen, zijn belangrijke risicofactoren.

Rotterdam zorgstad

Ook de gemeente Rotterdam maakt zich sterk voor een stimulering van de Rotterdamse gezondheidszorgeconomie. Het Sint Franciscus Gasthuis sluit waar mogelijk aan om Rotterdam te profileren als stad waar zorginnovatie hoog in het vaandel staat. De brede internationale belangstelling en de inhoud van dit symposium sluiten aan bij de ambitie van Rotterdam als innovatieve Zorgstad.