Maastricht University

Trefwoorden: voeding, hart- en vaatziekten, anti-oxidanten


Promotie mw. Romina di Giuseppe

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.


Promotores: prof.dr. H.C. Hemker; prof. G. de Gaetano; co-promotor: dr. L. Iacoviello, Campobasso, Italy

Titel: A nutritional approach to prevent cardiovascular disease: from single foods to complex dietary pattern"

Woensdag 2 juni 2010, 14.00 uur

Voeding speelt een cruciale rol in de preventie van hart- en vaatziekten. In een van de studies uit dit proefschrift werd aangetoond dat de consumptie van kleine hoeveelheden bittere chocolade bijdraagt aan de preventie van hart- en vaatziekten, via de daling van het eiwit CRP, een indicator voor chronische ontsteking dat wijst op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een andere studie laat de invloed zien van alcohol en anti-oxidanten in rode wijn op de omega 3 meervoudig onverzadigde vetzuren in het bloed bij matige alcoholconsumptie. Dit beschermende effect was al bekend van vette vis. Tevens is gekeken naar voedingspatronen, waarbij aanpassingen in het Mediterrane dieet werden onderzocht.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.