Waterschap Dommel

Herinrichting Kleine Aa

2 juni inloopbijeenkomst Herinrichting Kleine Aa

Woensdag 2 juni 2010 organiseert Waterschap De Dommel een inloopbijeenkomst over het project Herinrichting Kleine Aa (ook bekend als Smalwater-Noord). Tijdens deze bijeenkomst wordt het ontwerp voor de herinrichting van het gebied gepresenteerd. Belangstellenden zijn van harte welkom om op 2 juni tussen 16.00 en 20.30 uur binnen te lopen in 't Tweespan aan de Kapelweg 28 in Boxtel.

Herinrichting Kleine Aa

De Kleine Aa, ten noorden van de spoorlijn Boxtel-Tilburg, krijgt haar oude karakter terug. Het zuidelijk gedeelte van deze beek is enkele jaren geleden al aangepast, daar stroomt zij- net als vroeger- weer bochtig door het landschap. Waterschap De Dommel gaat nu aan de slag met het noordelijk tracé van de beek, tot aan de Helbrug. Het profiel van de Kleine Aa wordt zo veel mogelijk teruggebracht naar de situatie van vóór de kanalisering uit 1949. Met aandacht voor de cultuurhistorische kenmerken wordt de beek weer kronkelend aangelegd. Het landschap nabij de beek zal natuurlijker en gevarieerder worden. En door het plaatsen van twee vispassages, kunnen vissen weer stroomopwaarts zwemmen. De inrichting bestaat verder uit twee poelen, (bloemrijk) grasland en enkele bomen en struiken.

Recreatie

Om de beleving van het water te vergroten, wordt ruimte geboden aan recreatiemogelijkheden, landschap en cultuurhistorie. Met een nieuwe wandelroute wordt het mogelijk om van de beek in het landschap te genieten. Een wandelbrug wordt aangelegd op de plek waar vroeger ook een oversteekplaats over de beek was.

Planning

De uitvoering van het project zal naar verwachting in het najaar van 2010 starten en in het voorjaar van 2011 afgerond worden.

Inloopbijeenkomst

Tijdens de inloopbijeenkomst zijn medewerkers van het waterschap, de gemeente Boxtel en van, toekomstig eigenaar en beheerder, Brabants Landschap aanwezig om uitleg te geven over het plan en de werkzaamheden. Tevens kan aan de hand van tekeningen worden gezien hoe de Kleine Aa zal worden ingericht.

Essche Stroom en De Levende Beerze

Het herstellen van de Kleine Aa (project Smalwater-Noord) maakt onderdeel uit van de totale herinrichting van de Essche Stroom. Ook sluit het project aan bij het uitvoeringsprogramma De Levende Beerze, waarin gezamenlijke overheden werken aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten.