Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Vakmensen

2 juni 2010, Utrecht

------

Bemiddelingspoging bij APMTR geslaagd, staking voorbij

De wilde staking bij de Rotterdamse containerterminal APMTR is voorbij. Een bemiddelingspoging tussen vakbonden en directie is vannacht geslaagd, meldt Albert van Damme, onderhandelaar van CNV Vakmensen. "De patstelling is gelukkig doorbroken. De mensen zijn weer aan het werk."

De wilde staking begon op maandag, toen duidelijk werd dat een kraanmachinist die zou worden ontslagen vanwege een veiligheidsincident met schade. Uit solidariteit legden zijn collega's het werk neer. Zij eisten dat het voorgenomen ontslag zou worden teruggedraaid. Van Damme, die gisteren de hele dag op de terminal aanwezig was, was getuige van de verontwaardiging. "De mensen vonden dat de maatregel niet in verhouding stond tot wat er was gebeurd. Dat kan ons ook overkomen, redeneerden ze, en dan staan we staks ook op straat."

Aanvankelijk leek de directie niet bereid om in te binden. Van Damme: "We hebben de hele dag moeten praten als Brugman. Uiteindelijk zijn we er vannacht uitgekomen. Met een positief resultaat voor de betrokken werknemer en de stakers."

Over de kraanmachinist is afgesproken dat er een extern onderzoek komt, dat binnen 3 weken klaar moet zijn. "Een aantal wijze mensen gaan de feiten onderzoeken en zullen oordelen of de straf van de directie in verhouding staat tot wat er is gebeurd. Tot die tijd blijft de werknemer op non-actief, met behoud van salaris. Zolang het onderzoek loopt, start het bedrijf niet met een ontslagprocedure."

Volgens Van Damme zijn er ook afspraken gemaakt, als zich de komende weken weer zoiets voordoet. "We willen graag de zorg bij de werknemers wegnemen dat zij in hetzelfde schuitje terecht kunnen komen. Voor de komende drie weken hebben we afgesproken dat de directie bij schadegevallen niet zomaar een maatregel tegen een werknemer kan nemen. Er zal eerst overleg met een vakbondsbestuurder plaatsvinden."

Nu de stakers het werk weer hebben hervat, hoopt Van Damme dat er ook weer kan worden gewerkt aan een gezonder overlegklimaat bij de containerterminal. Bij APMTR werken ongeveer 460 mensen.


- - -