Gemeente Bergen op Zoom



Nieuwe structuurvisie in de maak

De gemeente Bergen op Zoom werkt aan een nieuwe structuurvisie. Deze vormt de ruimtelijke doorvertaling van de Toekomstvisie en het pas opgestelde coalitieprogramma.

De procedure om hiertoe te komen, is vastgelegd in een startnotitie. Een beleidsinventarisatie van al het relevante beleid is zo goed als afgerond.

beeldmerk structuurvisie

Illustratie: Studio 09, Steven Bouwens

Workshops

In verschillende workshops: een interne sessie die eind mei plaatsvond, een avond met belangengroeperingen op 1 juni en een sessie met de gemeenteraad op 8 september, wil de gemeente de uitgangspunten bepalen voor de ruimtelijke ontwikkeling van de toekomst van Bergen op Zoom.

Op basis van de workshop met belangengroeperingen worden de uitgangspunten geformuleerd. De informatie uit beide workshops wordt vertaald in een nota van uitgangspunten. Op basis van deze nota wordt een concept structuurvisie opgesteld. Die ligt naar verwachting in december ter inzage. De bedoeling is dat de structuurvisie rond april 2011 wordt vastgesteld.

Waarom een structuurvisie?

De gemeente stelt een nieuwe structuurvisie op om verschillende redenen. Allereerst is het een verplichting vanuit de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening. De nieuwe Wet biedt nieuwe en betere mogelijkheden om kosten en winsten van projecten met elkaar te verrekenen. Dit kan alleen wanneer hiervoor een basis is gelegd in de structuurvisie.

Zo kan bijvoorbeeld de ontwikkeling van een woonwijk in de toekomst meer bijdragen aan de aanleg van 'algemene' voorzieningen als een randweg of park. Ook is het mogelijk om door middel van fondsen een bijdrage te vragen voor onrendabele projecten, denk bijvoorbeeld aan de herstructurering van een woonwijk of een bedrijventerrein.

Ruimtelijke ontwikkeling

Op langere termijn zal de structuurvisie richting geven aan de ruimtelijke ontwikkeling ten aanzien van wonen, werken, voorzieningen en recreatie. Dit geldt zowel voor de positie van Bergen op Zoom in de regio, maar ook voor Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat afzonderlijk. Door het samenbrengen van het beleid vormt het een integraal (ruimtelijk, programmatisch, financieel) toetsingskader voor nieuwe ruimtelijke initiatieven.

Keuzes

De gemeente Bergen op Zoom heeft veel plannen voor de toekomst, maar kan die niet allemaal tegelijkertijd tot uitvoering brengen. En ook het huidige economische tij vraagt om een andere houding van het gemeentebestuur. De gemeente beseft dat er keuzes zullen worden gemaakt om bepaalde ontwikkelingen prioriteit boven anderen te geven. Daarom willen we tot een realistische visie komen met projecten die echt tot uitvoering worden gebracht. Er zal een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen realiseerbare projecten en wensen voor de toekomst.

Inmiddels is ook het besef gegroeid dat Bergen op Zoom haar kansen zelf zal moeten creëren. Economische groei komt in een krimpende markt niet aanwaaien. Bergen op Zoom dient haar kwaliteiten nog meer uit te buiten om zo een prettig vestigingsklimaat voor wonen, werken en recreatie te bieden.