Gemeente Oirschot

Gemeenteraad discussieert over kaders van de begroting 2011

Â

De gemeente krijgt de komende jaren te maken met forse kortingen op de algemene uitkering. De landelijk aangekondigde âpikzwarte jarenâ noodzaken ons tot het maken van stevige keuzes in taken en ambities. Maar het is ook belangrijk om zelfs in moeilijke tijden de vitaliteit van de gemeenschap te behouden en te ontwikkelen.

Â

Enkele maanden geleden is het coalitieakkoord â2010-2014: Oirschot in balansâ gepresenteerd. Volgens dit akkoord moet er een toekomstvisie met de burgers opgesteld worden waarin staat hoe we de gemeente structureel voor de lange termijn financieel gezond houden en tevens de vitaliteit van de gemeenschap kunnen versterken. Vanuit een heldere toekomstvisie kunnen we dan kiezen voor duurzame, dus toekomstbestendige oplossingen.

Â

Kaders als kapstok

Het jaar 2011 nadert echter al snel en de toekomstvisie moet nog opgesteld worden, samen met de burgers. We moeten dus toch aan de slag met de begroting 2011 en daarvoor zijn kaders vanuit de gemeenteraad nodig.

Op 8 juni om 20.00 uur houdt de gemeenteraad een opiniërende raadsvergadering over de kaders voor de begroting 2011. Het college heeft hiervoor een discussienota opgesteld, die u ook op www.oirschot.nl kunt vinden. De raad zal op 8 juni over deze nota discussiëren, maar kan zelf ook andere kaders aanreiken. Na vaststelling op 29 juni worden deze kaders door het college en de ambtelijke organisatie als kapstok gebruikt voor het uitwerken van beleidsontwikkelingen en bezuinigingsvoorstellen voor 2011 en verder. In oktober ten slotte bespreekt de gemeenteraad deze beleidsontwikkelingen en bezuinigingsvoorstellen tijdens de begrotingsbehandeling.

Â

Discussie

Wat zijn de richtinggevende kaders waarover de raadsleden op 8 juni discussiëren?


1. De werkelijke kracht van een gemeenschap komt uit de mensen zelf: zelfredzaamheid en zelfwerkzaamheid moeten worden bevorderd.


2. Uitgaan van wat nodig is in plaats van wenselijk


3. Niet ad hoc werken maar integrale weging van alle belangen.


4. Kwalitatieve meerwaarde voor Monument in het Groen.


5. De doelstelling van de woonvisie is primair bouwen voor de doelgroepen. Sociale woningbouw krijgt voorrang.


6. Deelname aan projecten van maatschappelijk vastgoed is alleen mogelijk als daar financiële ruimte voor is.


7. Voor langdurige oplossingen in de Oirschotse Verkeersstructuur zetten we vooralsnog niet meer in dan de reserve infrastructuur.


8. Aanpassingen op parkeersituaties op de markt en overige pleinen moeten kostendekkend gerealiseerd worden.


9. De vrijvallende middelen voor de brug Moorland worden pas op zijn vroegst gebruikt vanaf de Begroting 2012.


10. Een eventuele dubbelbestemming op recreatiepark Stille Wille moet kostenneutraal plaats vinden.


11. Efficiencyverhoging binnen de organisatie: hetzelfde presteren met minder middelen.


12. Er wordt in 2011 ingezet op trendmatige verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB).

Uiteraard kunnen de raadsleden deze kaders wijzigen of nieuwe kaders toevoegen.

Â

Zorgen om de financiën

De verwachting is dat de kortingen tot en met 2011 nog beperkt zijn. Voor 2012 en volgende jaren moeten we ernstig rekening houden met een forse extra korting. We schatten in dat deze tussen de 1 en 2 miljoen euro ligt! Deze extra korting komt bovenop de al bekende tekorten van:


* 2011 ⬠416.160,-


* 2012 ⬠757.915,-


* 2013 ⬠847.915,-

Hierin zitten nog niet de extra wensen en knelpunten, zoals investeringen voor Koolmond, MFA Spoordonk, Shared Service Center Kempengemeenten, Plattelandsvernieuwing en reconstructie, Stille Wille en Brug Moorland. Ook de mogelijke gevolgen voor verrekening van diensten tussen de Algemene Dienst en het Woningbedrijf zijn niet meegerekend.