Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Succesvolle eerste burgernetactie in onze gemeente

Burgernet Meldkamer
Op vrijdag 21 mei kreeg de politie rond 19.00 uur melding dat een man vermist werd in Leersum en de melder maakte zich zorgen om hem. Agenten keken uit naar de man en zijn auto. De centralist startte ook direct een Burgernetactie en gaf de beschrijving van de auto. Een deelneemster zag de auto staan op de Rijksstraatweg in Leersum en belde naar het Burgernetnummer 0800-0011. Agenten gingen erheen en spraken de man, die daarna weer naar huis ging. De actie werd dus met succes beëindigd na 26 minuten, met dank aan de alerte deelneemster.

Wat is Burgernet?
Met Burgernet werken inwoners, gemeente en politie samen om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te vergroten. Er is een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven gemaakt. Na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, start de politiemeldkamer een Burgernetactie. Burgernetdeelnemers krijgen direct een ingesproken bericht via hun (mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Ziet of hoort een deelnemer iets, dan geeft hij of zij dit direct door via 0800 0011 (gratis nummer) dat uitkomt bij de politiemeldkamer. Agenten die op dat moment met het incident bezig zijn, kunnen dan nog gerichter hun actie vervolgen. Na afloop krijgen de deelnemers een bericht over het resultaat van de actie.

Doet u al mee?
Er zijn inmiddels bijna 2.000 deelnemers, maar hoe meer deelnemers er zijn hoe beter! Als deelnemer krijgt u een persoonlijke inlogcode waarmee u uw eigen burgernetgegevens kunt wijzigen. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven dat u op vakantie bent. U kunt ook meedoen als u alleen in de gemeente werkt. Ook jongeren vanaf 16 jaar zijn hartelijk welkom als deelnemer.

Op www.burgernet.nl vindt u meer informatie, waaronder ook veelgestelde vragen.