Gemeente Den Helder

Ook begroting 2011 wordt "meer met minder " 2010-06-02

De komende jaren moet de gemeente Den Helder de broekriem aanhalen. Dit is een direct gevolg van de bezuinigingsronde van het Rijk. In de Kadernota 2011-2014, die deze week is vastgesteld door het college van Burgemeester en Wethouders, staat waar de bezuinigingen gezocht moeten worden, maar ook waar eventueel extra geld naartoe moet. De kadernota sluit in de ambities volledig aan bij het Coalitieprogramma: Meer met Minder. De gemeenteraad moet de Kadernota 2011-2014 nog vaststellen.

In het coalitieprogramma staat al dat de gemeente de bezuinigingen vooral moet zoeken in een doelmatiger werkwijze. Hierbij zijn respect, zelfredzaamheid en medeverantwoordelijkheid de sleutelwoorden. De gemeente moet zich (zoveel mogelijk) beperken tot de uitvoering van wettelijke taken en legt de uitvoering van andere taken meer en meer neer bij andere partijen in onze maatschappij.

Steeds meer bezuinigen
De broekriem moet fors aan bij alle gemeenten in Nederland, zo ook in Den Helder. Het college verwacht dat de noodzaak om te bezuinigen de komende jaren steeds groter wordt. In 2011 gaat met om EUR 0,9 miljoen, in de jaren daarna loopt dat op van EUR 4,0 miljoen in 2012, naar EUR 7,8 miljoen in 2013 tot uiteindelijk EUR 10,0 miljoen in 2014. Dit is een inschatting, de uiteindelijke bezuinigingsopgave is nog niet duidelijk. Een en ander is afhankelijk van de uitkering uit het gemeentefonds.

Mogelijkheden onderzoeken
Het college zoekt de bezuinigingen in eventuele financiële ruimte binnen de bestaande begroting, de ambtelijke organisatie, een herbezinning op taken en het tegen het licht houden van subsidieverstrekkingen. Werkgroepen gaan de mogelijkheden voor bezuinigingen op deze terreinen uitwerken. Deze adviezen worden gebruikt om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen. Om die reden ook is deze Kadernota `beleidsarm' van opzet.

Prioriteit bij haven, openbare ruimte en Verlengde Breewijd Het college geeft in de Kadernota aan eventueel extra geld te willen investeren in de uitvoering van de strategische visie, meer specifiek in de haven. Is er daarna nog financiële ruimte beschikbaar, dan kunnen ook het onderhoud van de openbare ruimte en het verbeteren van de verkeersstromen in Julianadorp door het aanleggen van de Verlengde Breewijd, rekenen op extra middelen. Deze wensen staan al in het Coalitieprogramma en worden door het college omarmd.