Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Hoe denkt de politiek over de belangen van jonge boeren?

Op 02 juni 2010

Hoe denkt de politiek over de belangen van jonge boeren? NAJK peilt de meningen in den Haag!

Op 25 mei organiseerde LTO, de Dierenbescherming, Natuurmonumenten en de 12 Landschappen een verkiezingsdebat in den Haag. Aan de hand van 3 stellingen - kort ingeleid door vertegenwoordigers van de organiserende organisaties- kruisten CDA, VVD, PVDA, SP, PVDD, SGP, CU, TON, Groen Links en D66 de degens. NAJK was hiervoor uitgenodigd en doet hieronder kort verslag van de meningen waarvoor de partijen stonden.

De 3 stellingen luidden als volgt:

1. Nederland heeft een gemeenschappelijk Landbouwbeleid nodig, om ook na 2013 de sector voldoende impuls te geven. (Ingeleid door LTO)

2. Het Kabinet moet vanaf 2011 minimaal 100 miljoen per jaar extra investeren in natuur en landschap vanwege de hoge baten voor natuur, mens en economie. (Ingeleid door de 12 landschappen)

3. Een beter leven voor het dier is een gedeelde verantwoordelijkheid van de consument, het bedrijfsleven, maar zeker ook van de overheid (Ingeleid door de Dierenbescherming)

4. Slotvraag aan de partijen: met wie zouden jullie - als jullie het voor het kiezen hadden - een coalitie willen vormen?

De verschillende partijen gingen hierover met elkaar in debat. In de tabel hieronder is kort weergegeven hoe de verschillende partijen over de 3 standpunten dachten. Niet alle partijen kwamen bij elk standpunt aan het woord, daarom zijn een aantal vakjes opengelaten.

Stelling 1

Stelling 2

Stelling 3

Slotvraag

CDA

Zeker heeft Nederland een GLB nodig. De Nederlands agrarische sector is afhankelijk van de Export daarom alleen al hebben wij Europa nodig. Nederland betaalt aan Europa maar krijgt daar ook veel voor terug. Quotering werk kostprijs verhogend en daar moeten we dus vanaf.

Een vleestaks werkt niet en mag ook niet binnen de Europese regelgeving

VVD, misschien CU of D66 met wat boetseerwerk

VVD

Van de 160 aangewezen EHS gebieden kunnen gerust 30-40 klein gebiedjes geschrapt worden, deze dragen weinig bij aan de biodiversiteit, maar zorgen voor veel ongemak.

Burgers en Boeren zijn zelf verantwoordelijk voor de voedselkwaliteit. Voedselkwaliteit gaat boven dierwelzijn. Tegen inkrimpen van intensieve veehouderij, maar welzijn en milieu zijn voorwaarden voor productie

CDA verder weet het niet

PVDA

Nederland heeft een internationale verantwoordelijkheid en moet zich houden aan het afgesproken tijdspad rondom de EHS.

Nederland moet stoppen met "Varkens Stapelen"

PVDA, PVDA en PVDA (letterlijke antwoord)

Groen Links

SP

Nederland moet regionaliseren. Er moet minder geld naar Europa. Het Geld van Europa komt alleen bij de grote bedrijven terecht en niet bij gewone boeren, kortom geen gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Mee eens, daarnaast moeten er niet alleen een paar gebieden beschermt worden, maar het hele Nederlandse landschap

Er moet een vleestaks komen

Geen VVD en CDA verder alle linkse partijen

PVDD

Ja tegen de vleestaks

PVDA D66 CU Groen Links en SP

SGP

Rentmeesterschap staat voorop. Natuur heeft waarde en functie maar door de economisch crisis mogen natuurprojecten best iets meer uitgesmeerd worden over meerdere jaren

De partijen die het dichtst bij hen staan CU en CDA verder geen idee

TON

Geen subsidies ondernemerschap moet beloond worden.

Iedere samenwerking is welkom, mouwen opstropen en poetsen is het motto

D66

Er moet meer systeem denken komen zoals de EHS. Het landbouwbeleid meer holistisch dus geen afzonderlijke projecten steunen.

Geen vertraging in het uitwerken van natuurprojecten

VVD (mits duurzaam) verder progressief en hervormend bijvoorbeeld Groen Links en een `geboetseerde'CU

CU

Maakt in haar verkiezingsprogramma geld vrij voor natuur en milieu

Ja, tegen de vleestaks, innovatie heeft altijd voorop gestaan in de landbouw dit moet nu weer maar dan gericht op duurzaamheid. De consument moet dit betalen

Op links en rechts zien zij opties. CU was niet ongelukkig in het laatste kabinet CDA en PVDA

Groen Links