Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Politici pleiten unaniem voor internationale bankenheffing.

Amsterdam, 2 juni 2010
Politici van links tot rechts pleiten voor de invoering van een (internationale) bankenheffing. Waar er over de oorzaak van de financiële crisis verschillen bestaan, "de crisis kwam van rechts", is de politiek het eens over feit dat er een bankenheffing moet worden ingevoerd. Over de vorm van deze heffing bestaan echter duidelijke verschillen.

Jeanine Hennis-Plasschaert noemt de bankenheffing "een sympathiek idee", maar benadrukt dat zo een heffing alleen zin heeft wanneer deze internationaal wordt ingevoerd, een nationale heffing is volgens Hennis-Plasschaert "zeer schadelijk" voor de economie. Nine Kooiman wil de macht van banken juist beperken, "als SP beperken we de macht van banken, grote bedrijven, speculanten en aandeelhouders". De oplossing ziet zij in meer invloed van werknemers bij grote ondernemingen. Wassila Hachchi pleit voor Europese regelgeving, "anders kunnen banken gaan shoppen voor de beste regelgeving". Ook het CDA pleit voor een internationale heffing. De ChristenUnie verwacht meer van commissarissen van banken, Ed Anker pleit daarom voor de herinvoering van de bankeneed. Ook Arjan El Fassed doet een beroep op het moreel van bankiers, GroenLinks wil een bindende code voor maatschappelijk verantwoord bankieren.

Op 21DagenDebat.nl kan iedereen vragen stellen aan de politiek en stemmen op andere vragen. Dagelijks wordt de populairste vraag beantwoord door een roulerend panel van (aanstaande) Tweede Kamerleden. Op 7 juni komen de populairste vragen terug tijdens een groot live debat in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Lees alle antwoorden op 21DagenDebat.nl.

21 Dagen Debat is een initiatief van De Publieke Zaak / De Nationale Dialoog in samenwerking met BKB (Booij, Klusman, Van Bruggen), Hyves en Favela Fabric. Met het project willen de initiatiefnemers de betrokkenheid van de burger bij het politiek-maatschappelijke debat vergroten.

===



Ingezonden persbericht