CDA

CDA blij met kraakverbod
woensdag 2 juni 2010
Deze week is de Kraak- en Leegstandswet door de Eerste Kamer aangenomen. Het kraakverbod is nu dus definitief, en daarmee komt een einde aan het recht van de brutaalste. Het kraken van een huis wordt, net als het stelen van een fiets of auto, strafbaar. De wet treedt uiterlijk 1 oktober in werking.

CDA-kamerlid Jan ten Hoopen is initiatiefnemer van de wet, die hij uiteindelijk samen met de VVD en de ChristenUnie gemaakt heeft. Hij is blij dat de wet eindelijk een feit is. 'De krakerswereld is allang niet meer de idealistische groepering uit de jaren '70. Het gaat samen met veel overlast en (drugs-)criminaliteit. De kraakpanden zitten vol met veelal niet-Nederlandse mensen die hier niet werken. We willen hierin niet langer de 'gekke Henkie' van Europa zijn', zo zegt Ten Hoopen. 'De krakers willen gratis op de eerste rij zitten. Er staan talloze flats leeg in buitenwijken, maar toch worden vaak alleen de mooie panden in de binnensteden gekraakt. Dat heeft niet zo veel met idealisme of woningnood te maken, dat is wat ons betreft gewoon diefstal.'

In de nieuwe wet is niet alleen een kraakverbod opgenomen, maar ook een oplossing voor het leegstandsprobleem. Gemeenten krijgen bevoegdheden om leegstand samen met de eigenaren van panden aan te pakken. Zo kunnen panden bijvoorbeeld tijdelijk verhuurd worden aan studenten, ondernemers of verenigingen. Als eigenaren hun verantwoordelijkheid hierin niet nemen, zijn er sancties mogelijk.