Gemeente De Bilt


Inspraak detailhandelsbeleid

Verzendingsdatum:

1-06-2010

Het college van de gemeente De Bilt heeft op 25 mei jl. het ontwerp detailhandelsbeleid vastgesteld. Het doel van dit beleid is het versterken van de winkelgebieden in de gemeente De Bilt.

Het ontwerp is onder meer gebaseerd op een enquête die is gehouden onder de winkeliers in de gemeente. Een lokale klankbordgroep bestaande uit vertegenwoordigers van winkeliersverenigingen en winkeliers uit Bilthoven, De Bilt, Maartensdijk en Westbroek, de Biltse Ondernemers Federatie en het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel heeft reacties gegeven op het eerdere ontwerp. Het ontwerp detailhandelsbeleid is opgesteld door bureau DTNP onder begeleiding van de gemeente. Voordat de gemeenteraad een besluit neemt over het plan kunnen belanghebbenden en geïnteresseerden hun reactie geven. De reacties worden verwerkt in het definitieve beleid.

Het ontwerp detailhandelsbeleid geeft een heldere visie op de detailhandel in de gemeente. Zo maakt het duidelijk welke beïnvloedingsmogelijkheden het gemeentebestuur heeft om de bestaande winkelgebieden te versterken. Daarbij vormt het een goed afwegingskader voor het beoordelen van toekomstige detailhandelsplannen. Er is geadviseerd om de winkels te concentreren in de bestaande centra. In het uitvoeringsprogramma van het ontwerp detailhandelsbeleid zijn diverse projecten opgenomen.

Voorbeelden hiervan zijn:

* het opstellen van een visie op de Hessenweg in De Bilt met aandacht voor: de afbakening van het winkelcentrum, parkeren en de locatie van zogeheten trekkers;

* het meewerken aan functiewijziging in het Oude Dorp in De Bilt om op grond van de historische kwaliteit en het eigen karakter de ontwikkeling van een eigentijds creatief milieu te bevorderen;
* de mogelijke schaalvergroting van de supermarkt en het verbeteren van de parkeersituatie in het centrum van Maartensdijk.

Inspraak en informatieavond

Het ontwerp-detailhandelsbeleid is vanaf 2 juni bij de gemeente in te zien. Tot 14 juli kan iedereen zijn schriftelijke of mondelinge reactie (zienswijze) geven op grond van de gemeentelijke inspraakverordening. Het ontwerp is ook in te zien via de website: www.debilt.nl. De zienswijzen worden verwerkt in het definitieve beleid. Zienswijzen kunnen o.v.v. `Zienswijze detailhandelsbeleid' worden gericht aan de gemeente De Bilt, t.a.v. dhr. Paul Smit, Postbus 300, 3720 AH BILTHOVEN of via e-mail: smitp@debilt.nl. Daarnaast organiseert de gemeente op 23 juni van 20.00 tot 22.00 uur in het gemeentehuis een informatieavond over het plan voor de winkeliers en winkeliersverenigingen, inwoners, overige belangstellenden en de gemeenteraad. Tijdens deze bijeenkomst kunnen zij vragen stellen en hun reactie geven.

Planning besluitvorming

Naar verwachting kan het detailhandelsbeleid in september 2010 aan de gemeenteraad ter vaststelling worden aangeboden.

Informatie

Voor meer informatie kunt u vanaf 2 juni contact opnemen met de communicatieadviseur, Linda van den Noort of Patricia Kok, via telefoonnummer (030) 228 95 00.

Bilthoven, 1 juni 2010

* Gepubliceerd op 2-06-2010