TenneT


2009 in teken van groei TenneT


* Overnames versterken positie TenneT

* 2009 start van grootschalige uitbreidingen in Nederland
* Omzet ruim half miljard, 72 miljoen euro winst in 2009

02-06-2010 Elektriciteitstransporteur TenneT heeft in 2009 een markant jaar achter de rug. Naast de koop van de regionale hoogspanningsnettten van 110 kV en 150 kV, werd ook de overname van een deel van het Duitse hoogspanningsnet aangekondigd. In het afgelopen jaar steeg verder de netto-omzet met 18,7% naar EUR 546,6 miljoen. Ook de winst steeg: van EUR 50,7 miljoen in 2008 tot EUR 72,1 miljoen in 2009. Dit blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag 2009 van TenneT.

Overname transpower
Naast de koop van de regionale transportnetten in Nederland, was de aankondiging in november 2009 van de overname van transpower stromübertragungs GmbH van E.ON, een zeer belangrijke ontwikkeling voor TenneT. De overname past in de strategie van `versterken en bouwen' die TenneT al jaren geleden heeft gekozen. TenneT/transpower wil als eerste grensoverschrijdende elektriciteitstransporteur een actieve rol spelen in de versterking van de Europese elektriciteitsmarkt. Het einddoel hiervan is één marktgebied in Noordwest Europa waarin de TSO's congesties oplossen en er geen transportbeperkingen zijn voor marktpartijen.

Investeringen vragen aanpassingen in regulering CEO Mel Kroon: "De nieuwe verbindingen en de koop van transpower versterken niet alleen de leveringszekerheid, maar bieden ook mogelijkheden voor de markt en de inpassing van duurzame energie. De nieuwe investeringen vragen wel om een passend reguleringskader. Het Nederlandse reguleringskader moet TenneT in de komende jaren in staat stellen investeringen terug te verdienen en het redelijke rendement op investeringen ook daadwerkelijk te halen. Alleen hiermee kan op een effectieve manier aan de realisatie van maatschappelijke doelen worden gewerkt. De tarieven van TenneT behoren onverminderd tot de laagste in Europa."

Start grote projecten
Om dit te realiseren wordt door TenneT/transpower zowel binnen als buiten de landsgrenzen flink geïnvesteerd: in Nederland startten afgelopen jaar met de publicatie van de startnotie drie grote projecten in het noorden (Noord-West380kV), zuiden (Zuid-West 380 kV) en oosten (Doetinchem-Wesel 380kV). Met deze en andere nieuwe projecten verwacht TenneT/transpower de komende vijf tot zeven jaar tot zo'n 6 miljard euro te investeren in Nederland en Duitsland gezamenlijk". Voor de financiering van de investeringen begaf TenneT zich in 2010 op de publieke kapitaalmarkt: er werd EUR 1,2 miljard aan Europese obligaties geplaatst. Daarnaast is er EUR 500 miljoen aan achtergestelde (hybride) obligaties uitgegeven.

200 nieuwe medewerkers
Om de strategie van versterken en bouwen uitvoering te geven neemt ook het aantal medewerkers toe: in 2009 werden ruim 200 medewerkers aangenomen. Eind 2009 had TenneT 934 mensen in dienst. De succesvolle arbeidsmarktcampagne uit 2008 (www.werkenbijtennet.nl) werd voortgezet om deze nieuwe medewerkers te werven.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Dit jaar komt, gelijktijdig met het reguliere jaarverslag, voor het eerst het MVO-jaarverslag uit. In dit verslag spreekt TenneT haar ambitie uit om een prominente positie in te nemen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Bijvoorbeeld door een belangrijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de energievoorziening, onder andere via de aanleg van een net op zee.


Jaarverslag 2009 (pdf 5,07 Mb)

Zie het origineel