TenneT


Aanpassing Procedure Bieden Regel- en Reservevermogen

02-06-2010 Op 02 juni 2010 treedt een wijziging in in de procedure voor bieden regel- en reservevermogen. Vanaf de invoering van het nieuwe procedure, 02 juni 2010, zijn de nieuwe Uitvoeringsregels van kracht. Nadere informatie rondom het nieuwe procedure is vastgelegd in de brondocumenten, zie downloads.

Vanaf de invoering van het nieuwe procedure zal regel- en reservevermogen volledig op PTE basis worden aangeboden en afgeroepen. Marktpartijen kunnen hierbij hun beschikbare en aangeboden vermogen nader specificeren aan de hand van o.a. afroeptijd, afroepduur, hoeveelheid en biedprijs. Vermogen met een korte afroeptijd zal door TenneT naar behoefte worden ingezet ten behoeve van balanshandhaving. Vermogen met een langere afroeptijd zal door TenneT naar behoefte worden ingezet voor overige doeleinden zoals opheffen transportbeperkingen, vervangend vermogen door uitval NorNed kabel en ondersteuning vermogensvraag van buitenlands TSO's.

De invoering van het nieuwe procedure betekent ook de introductie van nieuwe biedberichten, EDINE UTILTS berichten. Deze vervangen de nu gebruikte EDINE Quotes berichten.

Afgelopen periode hebben TenneT en de marktpartijen hard gewerkt om dit nieuwe procedure in te richten in hun processen en systemen. De overgang naar het nieuwe procedure willen we voor alle partijen zo goed mogelijk laten verlopen, zodanig dat marktpartijen hun beschikbare vermogen zoveel als mogelijk ongestoord kunnen aanbieden aan TenneT. Om dit te borgen stelt TenneT een overgangsperiode in van 4 maanden, binnen deze periode kunnen de marktpartijen overstappen van de oude Quotes berichten naar de nieuwe UTILTS berichten. Binnen deze periode kan iedere marktpartij bilateraal met TenneT het werkelijke moment voor de overgang bepalen.

TenneT spant zich in om samen met de marktpartijen de overgang naar het nieuwe procedure zo soepel mogelijk te laten verlopen. Voor nadere informatie m.b.t. de overgangsperiode, vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met de TenneT Servicedesk.

Downloads

Uitvoeringsregels (pdf 367,28 Kb)
Handleiding bieden regel- en reservevermogen (pdf 268,19 Kb) Blokbieding voor Regel- en Reservevermogen 1.1.D. (pdf 142,51 Kb)