Nieuw saucijzenbroodje dé bakkerij-innovatie van 2010

02/06/2010 11:41

Nederlands Bakkerij Centrum

Wageningen - Een nieuw saucijzenbroodje is dankzij een revolutionaire technologie uitgeroepen tot dé bakkerij-innovatie van 2009/2010. Jurylid en directeur van het Nederlands Bakkerij Centrum Dees de Smet presenteerde de Zócijs als winnaar van de innovatiewedstrijd aan de ruim achthonderd bakkers tijdens het Nationaal Bakkerij Gala, dat gisteren werd gehouden in Ede. Het product van Smilde Bakery won het van de twee andere finalisten, die samen uit 18 bakkerij-innovaties werden gekozen.

Volgens de jury, onder voorzitterschap van Rob de Graaf, docent Innovatie & Marketing van Nijenrode en directeur van het Innovation Leadership Netwerk, is het nieuwe saucijzenbroodje een echte innovatie die van grote invloed zal zijn op de bereiding van andere bakkerijproducten. "Het is een knappe prestatie om minder vet bladerdeeg te ontwikkelen dat wel de 'knapperige' en 'bladerende' kenmerken behoudt. Met een zelfde smaakbeleving als het oude product. Er is goed ingespeeld op de trend naar minder calorierijke, gezondere producten."

De innovatieve Zócijs zit letterlijk in een nieuw jasje en bevat een verantwoorde vulling. Want al was het krokante en hartige hapje zo geliefd, de snack had het zwaar door zijn calorierijkdom. Dat kwam voornamelijk door het omhulsel van bladerdeeg, waarin boter of vet de krokante laagjes vormen. Ook de gehaktvulling wilde ook nogal eens rijk zijn aan zout en calorieën.

De Zócijs heeft niet geleden onder zijn vermageringsoperatie, wat vaak het geval is als het vet wordt verminderd. Het vetgehalte is met 25% verlaagd, evenals de hoeveelheid zout en het aantal kilocalorieën. Bovendien wordt minder vet vlees gebruikt en verrijken meer groenten de smaak van de vulling.

De jury voorspelt dat de nieuwe bereidingstechniek de bakkerij een enorme impuls zal geven, niet in de laatste plaats voor het saucijsje. Alleen al voor dit geliefde, krokante broodje met gekruid gehakt gaat het om 200 miljoen exemplaren per jaar. Vooral kantines en restaurants in scholen en bedrijven zouden in de markt zijn voor de nieuwe bakkerijsnack.

Tijdens het Nationaal Bakkerij Gala werd ook een veertiental brood- en banketbakkersbedrijven bekroond met sterren, vergelijkbaar met de restaurantonderscheidingen van Michelin. Deze individuele bedrijven vielen op door bijzondere prestaties op het gebied van kwaliteit, organisatie en klantvriendelijkheid.


---

Foto: Lex Burki en Marjolein Schouten van Smilde Bakery hebben de felbegeerde award 'Haantje de Voorste' gewonnen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.nbc.nl