Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie



Programmatische aanpak chronische ziekten zet de patiënt centraal

02 juni 2010

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamercommissie VWS: Vanaf 1 januari 2010 is het mogelijk om integrale zorgprogramma's in te kopen voor diabetes, vasculair risicomanagement en vanf 1 juli voor COPD op basis van zorgstandaarden.

De patiëntenorganisaties van mensen met een chronische ziekte die bij deze en toekomstige zorgstandaarden betrokken zijn (o.a. hartfalen, depressie, artrose, kanker) en de Nederlandse Patiënten Consumenten federatie (NPCF) juichen deze ontwikkelingen toe.

De programmatische aanpak chronische ziekten heeft de potentie om de gewenste samenhang in de zorg voor chronisch zieken te realiseren. Uitgangspunt van zorg is immers de individuele zorgvraag en de wijze waarop de patiënt zelf zijn ziekte(n) kan inpassen in het dagelijkse leven.

Kwaliteit voorop, niet het geld

De zorg voor chronisch zieken kan en moet veel beter, daarover is vriend en vijand het eens. Door de zorg beter op elkaar en op de patiënt af te stemmen kan het ziekteproces worden afgeremd en de kwaliteit van leven aanmerkelijk worden verbeterd. Zorgstandaarden voorzien daarin.

Het is voor ons dan ook verbazingwekkend om te constateren dat deze eensgezindheid over de inhoud van het zorgaanbod kennelijk van ondergeschikt belang is aan de bekostiging van deze aanpak. Meteen nadat de signalen over integrale bekostiging bekend werden buitelden de

(huis-)artsenorganisaties en diverse zorgverzekeraars over elkaar heen en spraken hun veto uit over de verdere ontwikkeling cq inkoop van integrale zorgprogramma's. Sindsdien is het vrijwel niet meer gegaan over de kwaliteit van zorg en wat de patiënt nodig heeft, maar over wat de (huis-)arts nodig heeft aan budget om zorg te leveren.

We betreuren dat zeer. Onze aanvankelijke euforie dat er eindelijk een structurele oplossing in zicht komt voor de problemen in de zorg waar chronisch zieken mee geconfronteerd worden, maakt plaats voor bezorgdheid.

Met deze brief willen we de kiezers en de politieke partijen informeren over het grote belang van de programmatische aanpak voor miljoenen chronisch zieke mensen.

Samenhang in plaats van versnippering

Momenteel wordt het zorgaanbod nog teveel georganiseerd vanuit individuele zorgaanbieders en is gericht op één specifieke aandoening. Mensen -zeker als er sprake is van meerdere aandoeningen- komen door de versnippering in het aanbod in de knel. Zo moeten ze meerdere keren hetzelfde verhaal vertellen, worden ze geconfronteerd met tegenstrijdige adviezen en overzien ze niet welke zorgaanbieder voor welk ziekteaspect in beeld is en wie ze waarop aan kunnen spreken. Het is onduidelijk wat hun eigen rol in het ziekteproces is en op den duur verliezen ze de grip op hun aandoening(en) en hun leven.

De programmatische aanpak gaat uit van zorg op maat. Op basis van een individueel zorgplan, waarin de patiënt met zijn verschillende zorgbehoeften centraal staat, wordt het zorgaanbod georganiseerd. De patiënt maakt zelf actief deel uit van het zorgaanbod: in het zorgplan wordt duidelijk aangegeven wat er van hem verwacht wordt (streefdoelen), maar ook op welke ondersteuning hij kan rekenen. De aanpak sluit aan bij de reeds lang gekoesterde wens van patiëntenorganisaties om patiënten nadrukkelijk te betrekken bij de zorg (zelfmanagement). De chronische patiënt weet waar hij het over heeft: onderzoek wijst uit dat een chronisch zieke gemiddeld 2 dagen per jaar doorbrengt bij zorgverleners, de overige 363 dagen is hij op zichzelf aangewezen.

Bekostiging

De programmatische aanpak op basis van zorgstandaarden zorgt voor een integraal zorgaanbod. Het is aannemelijk dat voor het succesvol uitvoeren van integrale zorgprogramma's integrale financieringsvormen noodzakelijk zijn. Eén bedrag voor een totaalpakket aan zorg, gebaseerd op het individuele behandelplan van de patiënt. Op deze manier worden zorgverleners gedwongen om afspraken met elkaar te maken en de zorg op elkaar af te stemmen. En daar zit de pijn. Het is namelijk een heel andere insteek dan nu, waarin iedere zorgverlener vanuit het eigen domein 'zijn eigen ding doet' zonder zich te hoeven bekommeren op wat de collega zorgverleners in de keten doen. Juist dat werkt versnippering in de hand.

En nee, we weten niet of integrale bekostiging in de huidige vorm de beste financieringsstructuur is voor de uitvoering van de programmatische aanpak. Dat kan ook niet, er is immers sprake van een geheel nieuwe aanpak. De komende jaren zullen de ontwikkelingen daarom nauwlettend gevolgd en eventueel bijgestuurd moeten worden. Maar daar komen we alleen achter door gewoon te starten met deze manier van werken, waarvoor een breed draagvlak bestaat bij patiënten, maar gelukkig ook bij veel zorgverleners en enkele zorgverzekeraars.

Oproep aan politici

Door alle commotie over de integrale bekostiging wordt de indruk gewekt dat het werken met zorgstandaarden geen goede zaak zou zijn. Het frustreert de verdere uitrol van bestaande zorgstandaarden en stagneert de ontwikkeling van nieuwe zorgstandaarden.

We roepen de politici dringend op om deze unieke kans op samenhangende zorg voor chronische aandoeningen met een actieve rol voor de patiënt te ondersteunen en te stimuleren.

Namens:
Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie
Astma Fonds Longpatiëntenvereniging
Diabetesvereniging Nederland
Hart & Vaatgroep
Landelijk Platform GGZ
Reumapatiëntenbond
Vereniging Spierziekten Nederland
Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties

Cc: De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dhr. A. Klink