Senternovem

02-06-2010 |

Inzicht in verbetermogelijkheden ketensluiting materiaalstromen C2C.

Afstudeeronderzoek levert handige tool voor bedrijven op.

In zijn afstudeeronderzoek bij M&T heeft Harry Lie een raamwerk en een vragenlijst opgezet waarmee bedrijven kunnen bepalen waar kansen en zwakke plekken zitten in het sluiten van hun materiaalketen. Harry concentreerde zich op de technische cyclus: alles wat niet gecomposteerd of probleemloos in de levende natuur opgenomen kan worden. Om Cradle to Cradle in Nederland te stimuleren is naast aandacht voor materiaalkeuze en productontwerp ook aandacht nodig voor het terugbrengen van materialen in een gesloten keten, na het einde van de levensduur van een product. Dit onderzoek hoopt daar een bijdrage aan te leveren.

Het raamwerk is gebaseerd op cases uit de asfalt keten, papier en karton, PVC en matrassen, maar is algemeen bruikbaar. Het bestaat uit drie delen:

* strategie (is er wetgeving, wie is verantwoordelijk, zijn partners nodig?)

* product (kosten materiaal, continuïteit, gebruik)
* inzameling (transport, inzameling, selectie)

In de vragenlijst komen deze 3 delen ook weer terug. Door de antwoorden te scoren is te zien aan welke punten nog extra aandacht besteed moet worden om inzameling en hoogwaardig hergebruik kans van slagen te geven.

Harry Lie is op 20 mei jl. afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, faculteit Economie en Informatica. De titel van zijn scriptie is 'Cradle to Cradle: incorporating closed-loop material chains in the industry'.
Hij werd bij het Agentschap NL begeleid door Astrid Hamer, programma Milieu & Technologie, divisie NL Milieu en Leefomgeving.

Contact

ing. Harry Lie Msc

Astrid Hamer, programma Milieu & Technologie, (088) 60 22 730.