MKB-Nederland

Nieuwe handreiking geeft duidelijkheid over zondagopenstelling supermarkten

02 juni 2010
Nieuwe handreiking geeft duidelijkheid over zondagopenstelling supermarkten

MKB-Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben een handreiking voor de zondagopenstelling van supermarkten gemaakt. Hiermee kunnen gemeenten en ondernemers zich voorbereiden op de nieuwe Winkeltijdenwet die naar alle waarschijnlijkheid komen gaat.

Om ondernemers en gemeenten goed voor te bereiden op de nieuwe winkeltijdenwet, komen MKB-Nederland en de VNG met een handreiking. Hierin wordt naast de veelbesproken toerismebepaling ook ingegaan op een ontheffing voor supermarkten op zondag vanaf 16.00 uur. Veel gemeenten zitten met dit element van de Winkeltijdenwet in hun maag. Winkeliers en klanten weten niet waar ze aan toe zijn. Samen met de VNG probeert MKB Nederland die helderheid te verschaffen. De handreiking als toelichting op artikel 6 van de VNG modelverordening verschijnt in juni 2010.

MKB-Nederland is principieel van mening dat de keuze om op zondag open te zijn, vrij moet zijn. De werkgeversorganisatie betreurt dan ook dat de Eerste Kamer op korte termijn, zo goed als zeker, zal instemmen met de aanscherping van de Winkeltijdenwet. Deze moet niet omkleedt zijn met allemaal ingewikkelde regels, voorwaarden, mitsen en maren. De aanscherping ontneemt gemeente en winkeliers de mogelijkheid van een vrije keuze en een vrij afwegingsproces.

Modelverordening