CNV Onderwijs

2 juni 2010

Onderhandelingen cao-bve 2010 binnenkort van start

Categorie: cao bve

De huidige verlengde cao-bve 2007-2009 loopt op 31 oktober 2010 af. De onderhandelingen over een nieuwe cao zullen direct na de zomervakantie starten, een periode waarin de economische omstandigheden nog steeds moeilijk zijn en de bekostiging van de bve-instellingen onzeker. De verkiezingen komen eraan en onlangs zijn door het kabinet de heroverwegingsstukken naar buiten gebracht waarin bezuinigingen op de collectieve sector zijn uitgewerkt. Nu geven de meeste politieke partijen aan niet te willen bezuinigen op het onderwijs, maar het is maar de vraag wat er in formatietijden zal gebeuren.

CNV Onderwijs heeft omwille van de onzekere financiële situatie van de instellingen al eerder ingestemd met een verlenging van de cao-bve 2007-2009. Recent is de cao opnieuw verlengd, opnieuw met een bescheiden financiële paragraaf. Partijen hebben toen wel afgesproken voor de cao-bve 2010+ met een volwaardige inzet te komen. Onderstaand een voorzet onzerzijds, waarover wij graag uw mening horen.

Salarisontwikkeling
In 2009 zijn cao-partijen een eenmalige uitkering van 400 euro overeengekomen naast de al uit 2007 daterende afspraak de eindejaarsuitkering te verhogen met 0,93% tot 8,33% (een volledige 13e maand). Voor 2010 is afgesproken een eenmalige uitkering van 200 euro in april 2010, gevolgd door een structurele uitkering van nogmaals 200 euro in oktober 2010. Toen is ook afgesproken dat in het overleg over de cao sociale partners afspraken zullen maken over de omzetting van deze structurele uitkering in percentages van het loongebouw én dat als de arbeidsvoorwaardenruimte, die in 2010 gemoeid is met de eenmalige uitkering EUR 200 in 2010 niet nodig blijkt ter financiering van tegenvallers in de arbeidsvoorwaardenruimte, deze zal toekomen aan de arbeidsvoorwaarden, m.a.w. dan is er ruimte om de salarissen met ca. 0,35% te verhogen. CNV Onderwijs tekent daarbij aan dat het uitgangspunt is dat de loonstijging in 2010 en 2011 minimaal de inflatie moet volgen.

Levensfasebewust personeelsbeleid
De werkgever wil de komende tijd in elk geval afspraken maken over een herziening van de seniorenregeling (bapo) en mogelijk ook andere verlof- en ontziemaatregelen.
Werkgevers achten deze regelingen niet meer van deze tijd. Zij zouden vervangen moeten worden door een Regeling Duurzame Inzetbaarheid (DI), die primair gericht is op het ondersteunen van medewerkers om op een gezonde manier door te werken tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. In een speciaal voor dit doel ingerichte werkgroep DI, bestaande uit werknemers- en werkgeversvertegenwoordigers o.l.v. een onafhankelijk voorzitter, kon geen overeenstemming worden bereikt over een gezamenlijke inzet op het thema duurzame inzetbaarheid.

Boven- en nawettelijke uitkeringen
De werkloosheiduitkering in de sector heeft als basis de voor iedereen van toepassing zijnde werkloosheidwet. Deze wordt aangevuld met een boven- en nawettelijk traject, als voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden. Voor werknemers van 52 jaar of ouder met een dienstverband van minstens 12 jaar loopt de uitkeringsduur tot het bereiken van de leeftijd van 65 jaar. Deze regeling staat al enige tijd ter discussie. Ook de commissie Smit, die de bezuinigingsmogelijkheden in het onderwijs heeft geïnventariseerd, noemt de bovenwettelijke ww-uitkering als een bezuinigingsmogelijkheid. Ook op dit punt willen werkgevers een meer op activering gericht beleid i.p.v. het bekostigen van inactiviteit. Ons standpunt is dat eventuele besparingen als gevolg van een versobering van de regeling ten goede moeten komen aan de medewerkers.

Arbeidsbeleving en werkdruk
Voor CNV Onderwijs is plezier in werk een belangrijk uitgangspunt. Arbeidsbelevingsonderzoeken geven daar een beeld van. CNV Onderwijs wil dat dergelijke onderzoeken vergelijkbare gegevens voor de instellingen en op sectorniveau opleveren. Tevens is het van belang om werkdruk weer een belangrijke plaats te geven.

Arbeidsongeschiktheidsregelingen
CNV Onderwijs streeft al enige tijd naar een sluitende regeling om de negatieve inkomensgevolgen van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) zoveel mogelijk te beperken. Dit kan door met werkgevers sluitende afspraken te maken over het behoud van werkgelegenheid bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. In de praktijk blijkt dit moeilijk realiseerbaar. Een tweede mogelijkheid is een door de werkgever collectief te sluiten aanvullende verzekering. De IPAP-verzekering van Loyalis voorziet hierin tegen een geringe premie.

CNV Onderwijs wil verder kijken of er afspraken zijn te maken voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten, over verdere inzet op persoonlijke ontwikkeling en om een bijdrage te leveren aan het verminderen van het aantal jongehandicapten, de zogenaamde Wajongeren.

Vervolg
Direct na de zomervakantie zal het overleg over de nieuwe cao van start gaan. We zouden het op prijs stellen als u het
onderstaande reactieformulier invult. Natuurlijk houden we u op de hoogte van het vervolg van het gesprek!

Informatie
CNV Onderwijs probeert de leden zo goed mogelijk te informeren. Wilt u uw collega's ook informeren?Verspreid deze brief dan onder uw collega's. Wellicht is het een mooie gelegenheid om hen te informeren over het werk van de bond en hen ook lid te maken of een informatiepakket toe te laten zenden. Immers hoe meer leden, hoe sterker we staan.