Gemeente Westervoort

Basisregistraties Adressen en Gebouwen: Westervoort is met vlag en wimpel geslaagd

De gemeente Westervoort heeft als 39e gemeente (van de 431) in Nederland de aansluiting op de Landelijke Voorziening Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) gerealiseerd. Dit is een belangrijke mijlpaal in de landelijke invoering van deze basisregistraties. De BAG is een registratie waarin basisgegevens over alle gebouwen en adressen in Nederland zijn verzameld.

De BAG wordt bijgehouden door gemeenten. Vanaf medio 2011 maken alle overheidsinstanties gebruik van deze basisgegevens in hun processen. Zij bereiden zich daar nu op voor. De BAG draagt bij aan de verbetering van dienstverlening van alle overheden aan burgers, bedrijven en instellingen. Het zorgt er onder andere voor dat informatie over een gebouw snel en éénduidig beschikbaar is voor bijvoorbeeld hulpdiensten.

Waarom de BAG?
De BAG is een belangrijk onderdeel van het stelsel van basisregistraties. Met dit stelsel verbetert de overheid haar dienstverlening door belangrijke gegevens over onder andere personen, bedrijven en gebouwen binnen de overheid te delen. Over een paar jaar hoeft de overheid daardoor veel gegevens nog maar één keer op te vragen. Dit bespaart burgers en bedrijven tijd en moeite. Ook dragen de basisregistraties bij aan effectievere fraudebestrijding, openbare orde en veiligheid en bij voorbereiding van nieuw beleid. Bij het delen van de gegevens is de privacy gewaarborgd.
In de BAG zijn de belangrijkste gegevens over adressen en gebouwen verzameld die de overheid nodig heeft om haar werk te doen. In verschillende wetten is de kwaliteit van deze gegevens gewaarborgd. Veel overheidsorganisaties beheren eigen adressenbestanden en onderhouden vaak ook gegevens over gebouwen, bijvoorbeeld in verband met vergunningen of heffingen. De adres- en gebouwgegevens bij de diverse organisaties verschillen nu nog in volledigheid en kwaliteit. Daardoor is het vaak lastig gegevens uit verschillende bronnen te combineren. Gevolg is onder andere dat het niveau van de dienstverlening soms tekort schiet: burgers en bedrijven hebben het gevoel van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Invoering van de BAG moet er in belangrijke mate aan bijdragen hier een eind aan te maken. Alle gebouwen en adressen worden voorzien van een nummer, vergelijkbaar met het burger service nummer (sofinummer) van personen. Doordat alle overheden dat nummer gaan gebruiken, wordt het eenvoudig om gegevens correct aan elkaar te koppelen.

Proces van aansluiting
Nadat een gemeente de BAG heeft ingevoerd start het proces van aansluiten op de Landelijke Voorziening BAG. Een belangrijke stap is de zogenaamde toelatingsaudit. Deze heeft op 8 maart 2010 in Westervoort plaatsgevonden. Een audit geeft het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), de verantwoordelijke voor de BAG, inzicht of gegevens en werkprocessen aan de eisen voldoen. Onlangs ontving de gemeente Westervoort het bericht dat zij met vlag en wimpel geslaagd was voor de audit. Na een laatste controle is het proces van aansluiting dan ook succesvol afgerond. Vanaf 31 maart jl. is de gemeente Westervoort aangesloten.

Wat merken burgers, bedrijven en instellingen van de BAG? De BAG-gegevens van alle gemeenten worden centraal beschikbaar gesteld vanuit de Landelijke Voorziening aan overheden, bedrijven, instellingen en burgers (zie ook http://www.kadaster.nl/BAG/ > Raadpleeg BAG WEB). Zo is het voor bijvoorbeeld de brandweer mogelijk om binnen korte tijd vast te stellen wat het gebruiksdoel is van een gebouw en is het dus eenvoudiger om adequaat op te treden in een noodsituatie. Ook voor de burger heeft de BAG positieve effecten. Bij het aanvragen van een bouwvergunning hoef je niet alle informatie opnieuw te verstrekken, aangezien de nodige basisgegevens al bekend zijn. Voor burgers en bedrijven draagt de BAG bij aan het slechts eenmalig hoeven aanleveren van gegevens aan de overheid en aan een betere dienstverlening door de overheid.

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl