Gemeente Het Bildt


Ontwerpkaart `bodemfunctieklassen' ter inzage


01-06-2010 15:07

Vanaf 2008 is het Besluit bodemkwaliteit van kracht (in opvolging van het Bouwstoffenbesluit).

Dit wettelijke besluit vormt het nieuwe wettelijke kader voor het toepassen van grond en bagger.

Doel is dat de kwaliteit van de toe te passen grond moet aansluiten bij de functie die de bodem heeft. Ook mag de actuele kwaliteit van de bodem waarop de grond wordt toegepast niet verslechteren. Hierbij wordt gewerkt met een klassenindeling voor kwaliteit en functie.

Op grond van het besluit Bodemkwaliteit moet de gemeente uiterlijk in 2011 (afloop overgangsbeleid) beschikken over een kaart met bodemfunctieklassen. Dit om op eenvoudige manier te toetsen of de kwaliteit van een partij grond aansluit bij de functie en kwaliteit van de ontvangende bodem. Daarbij wordt gewerkt met de klassenindeling: Overig, Wonen en Industrie.

Het ontwerp van de kaart met een indeling van het volledige gemeentelijke grondgebied in functieklassen is inmiddels gereed. Het ontwerp van de kaart voldoet aan de wettelijke bepalingen uit het Besluit Bodemkwaliteit.

De binnen het gemeentelijke grondgebied aanwezige functies zijn op kaart ingedeeld in drie klassen, namelijk: Wonen, Industrie en Overig. Daarnaast zijn de gemeentelijke en provinciale wegen (en bermen) specifiek aangeduid in de functieklasse Industrie.

Voor het samenstellen van de functiekaart is gebruik gemaakt van de beschikbare bodemkwaliteitskaart van de gemeente het Bildt 2006. De hierop aangegeven deelgebieden voor wonen, industrie en werken, sport en recreatie, buitengebied en wegbermen zijn aangepast aan de klassenindeling uit het Besluit bodemkwaliteit.

Verder zijn de plannen die inmiddels zijn gerealiseerd in de periode 2006 tot heden en voor zover nu bekend de toekomstige ontwikkelingen opgenomen in de kaart.

Het ontwerp van de bodemfunctieklassenkaart is inmiddels klaar. Vanaf donderdag 3 juni 2010 tot en met donderdag 15 juli 2010 wordt voor iedereen een inspraakprocedure gehouden. Het ontwerp van de kaart ligt gedurende deze termijn ter inzage in de bibliotheken van St.-Annaparochie en Minnertsga.

U kunt de kaart ook hier downloaden>>

Schriftelijke reacties kunt u richten aan:

Het college van burgemeester en wethouders
Postbus 34, 9076 ZN St.-Annaparochie.

Met de ter inzage legging van het ontwerp van de kaart begint de inspraakprocedure die vooraf gaat aan de vaststelling van de kaart. Afhankelijk van de reacties die binnenkomen, kan het college nog veranderingen aanbrengen in de kaart. Daarna volgt de vaststellingsprocedure.

---