Ministerie van Defensie

Lynx haalt gewonden van boorplatform en cruiseschip

2 juni 2010, 12.27 uur

Het cruiseschip MSC Opera waarvanaf de Lynx-helikopter vannacht een medische evacuatie heeft uitgevoerd. Een Lynx-helikopter is gisteravond en vannacht uitgerukt voor 2 search-and-rescue acties. Het Kustwachtcentrum Den Helder riep de hulp in van de reddingshelikopter voor medische evacuaties vanaf een boorplatform en een cruiseschip.

Op boorplatform Noble Lynda Bossler, 80 kilometer ten noorden van Den Helder, liep een werknemer gisteravond ernstige verwondingen op aan zijn hand. Nadat de Lynx op het platform was geland en de arts een kort onderzoek had uitgevoerd, is de patiënt naar het Universitair Medisch Centrum Groningen gebracht.

Cruiseschip

Aan boord van het cruiseschip MSC Opera, ongeveer 40 kilometer ten westen van Den Helder, bevond zich vannacht een 63-jarige Engelse man met ernstige interne bloedingen. In het donker heeft de Lynx een arts, redder en het medisch apparatuur met een hijslier afgezet aan boord van het schip. Nadat de patiënt was gestabiliseerd, is koers gezet naar Maritiem Vliegkamp De Kooy vanwaar de patiënt met een gereedstaande ambulance naar het Gemini ziekenhuis in Den Helder is vervoerd.

Zowel de AB-412-reddingshelikopters op vliegbasis Leeuwarden als de Lynx-helikopters op Maritiem Vliegkamp De Kooy staan dag en nacht paraat voor reddingsacties. Zij maken deel uit van het Defensie Helikopter Commando