Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Keywords: Toespraak uitreiking Gouden Mier

Toespraak uitreiking Gouden Mier

Wij hadden al het Gouden Kalf en de Gouden Uil, maar vanaf vandaag kennen we in Nederland ook de Gouden Mier. De prijs die vandaag voor het eerst wordt uitgereikt.

Eerlijk gezegd was ik in eerste instantie een beetje verbaasd toen ik hoorde van de Gouden Mier - het is nou niet een beestje dat je direct associeert met roem, eer en knallende champagneflessen, maar eerder met hard werken achter de schermen.

Maar we brengen met deze prijs tot uitdrukking dat veel eigenschappen van de mier - zoals nijverheid en de drang tot samenwerken - van toepassing zijn op de bedrijfsvoerders.

Volgens sommigen hoort daar ook bescheidenheid bij, maar daar geloof ik persoonlijk niets van.

Kijk om u heen; er is wel de Koninklijke Schouwburg afgehuurd! Daarnaast hoor ik regelmatig bescheiden bedrijfsvoerders verkondigen dat ze met hun activiteiten op het gebied van duurzame bedrijfsvoering met niets minders bezig zijn dan een nieuwe industriële revolutie!

Waarschijnlijk zijn dit de eerste tekenen van een nieuw bewustzijn van de beroepsgroep. Er is ook alle aanleiding voor een zelfverzekerde houding want u heeft als bedrijfsvoerders een grote prestatie te leveren.

Ons gezamenlijke doel is een slimmere, kleinere, en duurzamere rijksdienst.

Dat zal voor een nieuw kabinet niet anders gelden.

Los van welke toekomstige politieke situatie, zal een nieuw kabinet zich inzetten voor een efficiëntere en ook kleinere rijksdienst. Nog helemaal los van de politiek vind ik dat de rijksoverheid een maatschappelijke plicht heeft om te streven naar een koploperpositie in duurzaamheid.

Op dat punt dienen we het goede voorbeeld te geven.

En zeker op het gebied van duurzame bedrijfsvoering denk ik dat juist u de politiek kunt uitdagen om de rijksdienst tot koploper te maken, door initiatieven te nemen en goede voorbeelden in praktijk te brengen en uit te dragen.

Alleen daarom al juich ik het toe dat er nu een podium is opgericht om uw werk in de spotlights te kunnen brengen.

Het is misschien nog wel wennen dat er nu zo'n podium is.

Want als ik kijk naar het aantal inzendingen - 17 in totaal - dan denk ik dat dit het topje van de ijsberg is.

Misschien speelt bescheidenheid toch een rol.

Het kan ook zijn dat u denkt dat alleen hele grote bijzondere projecten in aanmerking komen, maar dat is een misverstand. Ook de gewone, kleinschalige activiteiten komen in aanmerking.

Die zijn er genoeg, want er is veel beweging op het gebied van duurzame bedrijfsvoering. Ik noem een paar punten.


- Het rijk is koploper op het gebied van duurzaam woon- werkverkeer. 60% van onze medewerkers gaan te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar hun werk.


- Onze rijksgebouwen zijn 20% energie-efficiënter dan het marktgemiddelde in de utiliteitsbouw.


- Voor energiebesparing en hergebruik van rijkskantoorinrichting heeft u concrete plannen om 8,1 miljoen euro te besparen en onze CO2 uitstoot met 40.000 ton te verminderen.


- En voor 2020 streven we naar 27 miljoen euro aan energiebesparingen 105 duizend ton minder CO2 uitstoot.

Ik heb mij laten vertellen dat voor de compensatie van 1 ton CO2 gemiddeld 45 bomen nodig zijn. Dat is dus alles bij elkaar een enorm bos!

Voor zover dit nodig is, roep ik u dan ook op om alle bescheidenheid van u af te werpen. Laten we volgend jaar streven naar minstens 50 inzendingen!

Des te meer waardering voor allen die dit jaar hebben laten zien dat ze trots zijn op wat ze hebben bereikt en dit hebben blijken met hun inzending.

Voordat ik over ga tot de bekendmaking van de winnaar nog één inhoudelijk punt.

In het debat is zojuist gesproken over de aansluiting van de bedrijfsvoering op het primaire proces.

Echte duurzaamheidswinst kun je naar mijn mening alleen bereiken als de bedrijfsvoering geïntegreerd is in alle werkzaamheden die de overheid uitvoert.

Duurzaam beleid vereist een duurzame bedrijfsvoering van dat beleid!

In alle programma's van de politieke partijen is daar ook aandacht voor en ook de gezamenlijke planbureaus, waaronder het CPB, hebben in 2009 al geadviseerd om het terugdringen van CO2 te bereiken via de inzet van duurzame energiebronnen en elektrisch vervoer.

U als bedrijfsvoering rijk kan het volgende bieden.
* Investeren in duurzame energiebronnen voor rijksgebouwen.
* Overstappen op elektrisch vervoer en slim gebruiken van de accu's voor energieopslag.
* Energiebesparing realiseren in zowel de huisvesting, ICT als de mobiliteit van en voor de rijksoverheid.
* Hergebruik van schaarse grondstoffen via de integrale keten van duurzaam inkopen tot en met afvalscheiding en terugwinning van grondstoffen uit afval.

Dit zouden de speerpunten kunnen zijn van een meer duurzame bedrijfsvoering voor de komende jaren.

Op die manier dragen we niet alleen bij aan een duurzamere samenleving, en de innovatie van het bedrijfsleven, maar we investeren zo ook in een professionele bedrijfsvoering binnen de rijksoverheid, die het algemene beleid zichtbaar en sterk ondersteunt en bovenal goed is voor mens, milieu en schatkist.

Dames en heren,

Het is tijd om u niet langer in spanning te laten zitten en over te gaan naar de uitreiking van de publieksprijs en de juryprijs van de Gouden Mier 2010.

Wie is de winnaar van de Gouden Mier publieksprijs? Wie neemt de Gouden Mier juryprijs 2010 mee naar huis?

Vaak zie je - bij andere prijzen - dat jury en publiek uiteenlopen in hun oordeel over de kandidaten. Bij de verkiezing van de Gouden Mier was er eensgezindheid. Beiden verkiezen dezelfde nominatie tot hun nummer één.

Het doet mij dan ook een groot genoegen om u de winnaar van én de publieksprijs én juryprijs aan te mogen kondigen. Een winnaar die er met ruim 807 stemmen van het totaal aan 1987 stemmen en alle lof van de jury met kop en schouders bovenuit steekt.

Ik citeer uit het juryrapport
* De jury vindt dit het beste voorbeeld van integrale en bovendien duurzame bedrijfsvoering.
* Doorslaggevend bij deze keuze is de goede verbinding die gelegd is tussen bedrijfsvoering en beleid.
* De inzending is een resultaat van succesvol HR, IT, Precurement en Facility management.
* Er is sprake van een brede kijk op de inbedding van duurzaamheid in bouwprojecten omdat de hele levenscyclus in acht wordt genomen.
* Voor de samenwerking met het bedrijfsleven verdient dit project een plus.
* De jury spreekt met lof over de innovatieve aanpak met in de toekomst een innovatief resultaat.

Een tip tot slot:

Dit project is volgens de jury een mooi symbool voor duurzaamheid dat uitstraling heeft naar 'buiten de overheid'. Laat de duizenden mensen die over deze inzending reizen dan ook weten dat de rijksoverheid over de brug komt met duurzaamheid!

De winnaar van de Gouden Mier 2010 is...... (film Rijkswaterstaat wordt gestart).